duminică, 21 octombrie 2012

Tratamentul cu mere la copii si adulti

Va propun sa cititi cate minunatii poate face un mar pentru noi cei mari si pentru copiii nostri. Si daca ati ajuns pe acest blog cautand informatiile necesare autodiversificarii va invit sa cititi mai multe aici
Merele superalimente de toamna

Cu ce sa incepeti diversificarea copilasului in prag de toamna sau primavara cand fructele de sezon lipsesc?
Daca alegeti sa incepeti primele mese ale bebelusului cu un fruct trebuie sa stiti ca marul este cel mai usor tolerabil de organismul uman. 

Vechimea fructului in consumul crud il face sa fie extrem de bine tolerat de corpul nostru, iar in plus trebuie sa stiti ca are atat efect anti diaree, cat si anti constipatie (veti citi mai jos in ce formula).
In plus, marul este un produs local si accesibil in acest sezon rece, in final dar nu lipsit de importanta este extrem de bogat in vitamine necesare cresterii si dezvoltarii sistemului nervos, ochilor, pielii. 
Pentru aroma sa placuta si varietatea de gusturi.

Despre continutul in vitamine

Mărul ca fruct conţine, în funcţie de soi sau varietate, 83-93% apa. S-au identificat până în prezent zaharuri reducătoare (7-16%), celuloză (în coajă), zaharoză, pentozane (poliglucide), lignine, acizi organici liberi şi combinaţi, pectine, materii grase, protide, taninuri, săruri de Ca, Na, Fe, K, P şi — în cantităţi mai mici — Si, Al, Mg, Mn, S, Co etc.
Merele conţin pe lângă vitami-nele A, B, C şi vitamina PP în partea externă a fructului. De remarcat este faptul că în coaja fructului se află de două ori mai mult acid pantotenic şi de două ori mai multă vitamină C decât în pulpă.
Despre aceste vitamine am scris pe larg in articolul "Alimentele bogate in vitamine B, inspiratia naturii in prag de toamna".

Terapia cu mere

Datorită acidităţii moderate, merele ajută digestia, provocând prin act reflex o importantă creştere a secreţiei salivare şi gastrice.
Merele consumate cu coajă sunt uşor laxative şi absorbante ale toxinelor şi microorganismelor la nivelul intestinului, care sunt înglobate în celuloza şi pectinele pe care le conţin, care nu sunt iritante şi care se elimină. 


Tratamentul natural al diareei la copii, merele un super aliat
La copii, merele rase curăţate de coajă — alături de morcovi — reprezintă un tratament eficace în diareile acute şi cronice, spune acad. prof. dr. Ovidiu Bojor.  El propune doua retete simple de tratament natural:
- Mere rase, contra diareilor la copii 1/2 kg-1 kg pe zi in functie de greutate si varsta, la cele 5 mese.
- Decoct dintr-un măr tăiat în bucăţele în 1/2 1 apă, fiert la foc încet până se reduce la jumătate; se îndulceşte şi se bea seara înainte de culcare.
 

Tratarea constipatiei la copii cu merePotrivit lucrarilor acad. prof. dr. Ovidiu Bojor pentru copii este de mare ajutor acest sirop laxativ:
Se pun impreuna suc de mere şi zahăr în parţi egale; se fierbe la foc încet până la consistenţă siropoasă, luându-se câte 2 linguri înainte de fiecare masă. Indicat copiilor peste un an prin prisma faptului ca reteta contine zahar.


Tratamentul natural al tusei la copii  (cu mere)
Este cunoscută în medicina populară utilizarea merelor pentru efectele lor asupra afecţiunilor pectorale, favorizând eiiminarea secreţiilor bronşice.Sirop pectoral pentru copii:

Intr-un va se pun in parti egale suc de mere şi zahăr. Amestecul se fierbe la foc încet până la consistenţă siropoasă, luându-se câte 2 linguri înainte de fiecare masă. Indicat copiilor peste un an prin prisma faptului ca reteta contine zahar.  

Marul - aliment anti stres si calmant
Asupra sistemului nervos au o acţiune calmantă, considerându-se că un măr mâncat seara, la cutcare, uşurează somnul.
Alte beneficii ale merelor:
Acţiunea diuretică a merelor este evidentă, dar mai importantă este eliminarea masivă pe aceasta cale a acidului uric, ceea ce le face utile nu numai în afecţiunile renal. 
Totodata pentru noi, adultii, ele ajuta preventiv şi curativ  in hipertensiunea arterială, ceea ce, combinat cu proprietatea pe care o au de a micşora concentraţia colesterolului în sânge, justifică recomandarea lor în ateroscleroză. 
Am putea fi vesnici frumosi si tineri mancand cateva mere pe zi? 
Cercetatorii spun ca da deoarece merele nu doar ca intră în dieta pentru combaterea obezităţii dar mai sunt considerate utile în multe dintre neplăcerile pe care le aduce cu sine vârsta înaintată.
Tratamentul durerilor de urechi Medicina populară recomandă aplicaţii calde de fructe fierte, în dureri de urechi.

Cum preparam decoctul de mere?
Decoctul se prepara din mere uscate şi bine mărunţite, o lingură la o cană, luându-se 3-5 căni pe zi îndulcite.


Cum preparam corect maceratul la rece

In partea a III-a a istoriei "Despre ceaiuri" , continuare metodelor corecte de preparare a infuziilor si a decoctului va povestesc despre realizarea modul in care poti pregati maceratul la rece pentru a impulsiona plantele de leac. 
Iata ce ai de facut cu planta despre care ai aflat ca trebuie folosita prin aceasta metoda:

1.  Pregatesti un preparat din fructe si legume (depinde ce plante vizezi pentru tratament)  taiate in bucat mici sau razuite printr-o razatoare de sticla, material plastic sau metal inoxidabil, peste care se pune cantitatea de apa prescrisa in fiecare reteta naturista.
2.    Se lasa in contact componentele timp de 6-8 ore, nu mai mult, deoarece, mai ales vara, la temperatura mediului ambiant pot surveni fenomene de fermentare sau de dezvoltare a unor bacterii prezente in mediul ambiant sau chiar pe suprafaţa plantelor. Din acest motiv, vara macerarea se va face la frigider sau intr-un mediu cu temperature de circa 4 grade.
3.    Dupa pastrare in contact cu apa, maceratul se filtreaza prin tifon dublu, iar in final se stoarce continutul din tifon. Maceratul astfel obtinut se foloseste imediat sau se pastreaza la frigider maximum 24 de ore.
Sursa: lucrari academician Ovidiu Bojor. Plantele sa ne fie medicamente!

Despre CEAI II: Cum preparam corect decoctul de plante

Fiecare planta are sistemul ei de functionare. Atunci cand este nevoie sa folositi decoctul iata cum procedezi:
Fructele sau legumele fragmentate marunt se fierb la foc domol timp de 20-30 minute. Se completeaza cu apa pierduta prin evaporare tot cu apa fiarla. Se filtreaza la fel ca infuzia şi se consuma în 24—48 ore. Daca este necesara pastrarea timp mai îndelungat, extractul obţinut dupa filtrare se pune în sticle bine închise !a gura (preferabil legate cu celofan) şi se sterilizeaza pe baia de apa 30-40 minute.   Aceste randuri au sursa in cartea acad. prof. dr. Ovidiu Bojor. Plantele sa ne fie medicamente
Despre CEAI I: Cum preparam corect infuziile

Despre CEAI I: Cum preparam corect infuziile?

Este o toamna cu parfum de mere, intr-un tablou de frunze, pe fundalul muzicii The Corrs  si ma bucur sa incep o noua serie de materiale dedicate ceaiurilor si metodelor corecte de tratamente naturale in sezonul rece cand avem atatea de infruntat. 
Stii probabil ca e indicat sa folosim totul cat mai crud, dar atunci exista si alte metode prin care pastram cat mai multe din proprietatile benefice ale plantelor. 

Infuzia de plante (fructe, legume) este un astfel de proces, ea trebuie inteleasa precum o extractie de vitamine si esente vindecatoare realizata sub presiunea caldurii. Iata ce ai de facut pentru a realiza o infuzie intr-un mod corect:


1.    Fructele si legumele, bine spalate, se pun intr-un vas de portelan, de lut smaltuit, sub capac, vazul fiind preincalzit in apa clocotita.
2.    Se toarna cantitatea de apa clocotita peste materialul vegetal taiat marunt.
3.    Se acopera vasul de infuzare si se lasa astfel intre 10 si 20 minute, in functie de fiecare retata.
4.    Apoi se filtreaza, prin stoarcere sau presare, prin tifonul dublu pus pe o strecuratoare.
5.    Infuzia obtinuta se consuma in maxim 24 de ore.   Sursa informatiilor sunt cartile acad. prof. dr. Ovidiu Bojor.  

miercuri, 12 septembrie 2012

Dileme BLW: Increderea in autodiversificare

In ultima perioada am avut discutii cu mame prietene sau tot mai multe intrebari pe e-mail de la mame care incep autodiversificarea cu primul copil si s-au conturat idei despre care as vrea sa va scriu in speranta ca pot sa fiu de ajutor.
De asemenea, am avut parte de multumiri de la familiile care au ajuns deja cu autodiversificarea la cateva luni de exeperienta practica, deci copilasul li se apropie de un an sau a depasit un an si sunt fericiti cu alegerea facuta. Recunosc ca sunt asa bucuroasa ca am putut la randul meu sa fiu un sprijin, cum altii au fost pentru mine, si ca am dat mai departe
din ce am primit pentru o viata mai sanatoasa a intregii familii.

Recent am descoperit si cum incepe autodiversificarea la un bebelus hranit cu lapte praf dar care isi dorea atat de mult sa testeze el insusi mancarea incat mama lui a decis sa inceapa BLW, iar impreuna cu ei si eu ma bucur ca lucrurile merg foarte bine. Voi scrie pe parcurs si despre aventura BLW la ei.


Sa revenim la "Dilemele BLW". Am realizat ca sunt doua temeri mari ridicate de mamele care incep cu primul copil inceperii introducerii mancarii solide in alimentatie si nu sunt decise sa aleaga din start autodiversificarea.

Prima este  teama de faptul ca "desi suna bine, nu stiu pe nimeni sa mai faca asta?"
Ei bine, poate ca faptul ca tu incepi acest lucru pentru copilul tau va fi un pas important in dezvoltarea individualitatii sale. Pe de alta parte, probabil stii de multi parinti care se plang ca nu mananca copii si au ajuns sa faca tot felul de lucruri pentru a-i convinge sa manance, desi crede ma in mod normal acest lucru nu ar fi trebuit sa se intample daca parintele incepea diversificarea intr-un mod natural.

Cea de a doua temere este " nu stiu ce ar putea merge rau daca aplic diversificarea clasica?"
Raspunsul este simplu. Intervii ca parinte in modul natural de alimentatie al copilului. Bebelusul isi doreste sa atinga mancarea, sa inteleaga lumea. Exact asa cum nu il vei inveli in burete si il vei lasa sa mearga de-a busilea pe jos pe podea, cum vei accepta ca in incercarea de a se ridica poate sa si cada, este normala si autodiversificarea. 

Un copil caruia i se refuza dreptul de a atinge mancarea (asa cum el a fost creat sa o faca si cum o faceau toti stramosii nostri pana la introducerea laptelui praf si pireurilor), privat de dreptul de a atinge si de a simti ce inseamna mancarea reala, cred ca este un copil lipsit de o experienta extrem de importanta in vederea cresterii sale armonioase. 

Va propun sa cititi in engleza cateva informatii de pe blogul BLW despre inceputul autodiverisificarii. (Le puteti traduce cu butonul Google Translate)

"If you fancy giving it a try, here are some tips from the parents who contribute to our lively Baby Led Weaning Forum
  1. Have a good trawl on the internet for blogs, info and in particular video clips of BLW babies. Seeing little tiny 6-month-old babies demolishing their food and hearing the gasps of admiration from the proud parent behind the camera (and by parent I mean Dad. It’s always the Dad), will do your confidence the power of good.
  2. Next, forget ‘baby food’. Food’s food, as long as you’re not adding salt. To start off with, think chip-sized because it’s an easy shape for little 6-month-olds to grip, but you’ll soon move on to smaller pieces as it’s more interesting for a child developing a pincer grip.
  3. As a first food most people steam carrots (to about the degree that they can be smushed ‘twixt your thumb and finger), cut up cucumbers, make toast fingers or crinkle cut bits of mango, that sort of thing, but remember if there’s no reason whatsoever why your baby can’t have a pile of Spaghetti Bolognese or mashed potato to dig into if that’s what the rest of the family is having.
  4. No bowls, they’re just asking to be flung heavenwards. Put the food on the highchair tray or table and remember, it’s all a learning experience for the baby at this point. They really don’t care whether the experience is ‘oooooh, mango is in my mouth’ or ‘ooooooh, a bowl is flying across the room’.
  5. As an experienced eater yourself, you already have all the ‘equipment’ you’ll need to feed your child, but there are some things to consider. An easy-to-clean highchair is a must, so head to Ikea for a fifteen quid Antilop, which will even fit in the shower for a hose-down on a bad broccoli day.
  6. There will be mess, oh yes there will, so if you are weaning in summer don’t be afraid to eat outside or semi-naked (and the baby too, if you like, hem hem) and for winter Ikea and Tommee Tippee make great cover-all and pelican bibs.
  7. Putting a wipe-clean tablecloth under the highchair is a good idea if you have carpets and some people find that a crinkle cutter is handy to make food extra-grippable.
  8. (Slightly bitter) experience suggests that the more effort you put into making something special for the baby, the less likely they are to eat it. Give them what you’re having. If they hate it, fine, they’re getting their calories from milk anyway.
  9. Of course it would be perfect if we ate every meal as a family, just like the Waltons but this isn’t always possible. Try to keep your ‘social activity’ head on, though, even if it’s just you and your baby sharing a sandwich at lunch. Keep smiling, keep enjoying, keep paying attention. It’s just good manners at the end of the day, something it’s never too early for a child to learn.
  10. Don’t get too hung up on three meals a day, it may take a while to work up to that. Whatever’s convenient and enjoyable for you is best.
  11. And don’t put too much on the highchair tray at the one time, just a couple of pieces of food will stop them feeling overwhelmed.
  12. Actual hunger can be frustrating for the babies when they’re still getting to grips (quite literally) with things. Timing ‘meals’ to between milk feeds seems to be best, and because it’s just finger food you aren’t limited to staying in. There’s no reason why you can’t pack a wee Tupperware with some carrot or cucumber, buy a banana when you’re out or just pull some bits out of an undressed salad.
  13. Never put food into a child’s mouth, let them put it in by themselves so that they can control it as it moves backwards. If the baby gags, remember that it’s their way of moving food around in the mouth and don’t panic. Some parents have found that making exaggerated chewing faces and noises reminds the child to get back on track.
  14. Nappies and their contents will soon fascinate you in ways you never thought possible. Raisins rehydrate, little pieces of still-green broccoli sneak through the digestive system and bananas produce poo with strange black threads. Look and learn, ladies.
  15. Have a camera ready to capture those first gummy, carroty smiles because as daunting as it may seem, weaning is a very short time in your child’s life. So remember to enjoy it... ( http://www.babyledweaning.com/some-tips-to-get-you-started/)"

O mie de daruri (Ann Voskamp - One Thousand Gifts)

luni, 3 septembrie 2012

Gandurile unui parinte

If I had my child to raise all over again by Diana Loomans

"If I had my child to raise all over again,
I'd build self esteem first, and the house later.
I'd fingerpaint more, and point the finger less.
I would do less correcting and more connecting.
I'd take my eyes off my watch, and watch with my eyes.
I would care to know less and know to care more.
I'd take more hikes and fly more kites.
I'd stop playing serious, and seriously play.
I would run through more fields and gaze at more stars.
I'd do more hugging and less tugging.
I'd see the oak tree in the acorn more often.
I would be firm less often, and affirm much more.
I'd model less about the love of power,
And more about the power of love."

vineri, 24 august 2012

Ghid de autodiversificare pe scurt sau Start la Baby Led Weaning

Gill Rapley - autoarea popularei cartii Baby led weaning (tradusa in Romania in mai 2015 cu numele "Diversificarea naturala" si promotoarea metodei hranirii copilasilor fara pireuri si a sigurantei si necesatatii acestei metode pentru o viata sanatoasa a copiilor - pe larg la rubrica ce este autodiversificarea - propune un ghid scurt Baby led weaning (BLW) cu principalele intrebari pe care ni le-am putea pune inainte de a DA O SANSA metodei:

Sunteti in casa noastra si parcurgem impreuna aventura Diversificarii naturale
  • Intelegerea ideii BLW, a naturaletii acestei abordari si a folosirii ei de mii de ani, cat si a beneficiilor pe termen lung pentru copil
  • Intelegerea aspectelor legale de alaptarea copiilor si diversificare
  • De ce nu se ineaca copilasul in BLW (una dintre principalele temeri)
  • Asigurarea unei nutritii corespunzatoarea in cadrul autodiversificarii copilasului (BLW) - nu junk food, prajeli, nu mancare de tip fast food la copii.
  • Importanta alaptarii si cum ii oferim apa copilasului in cadrul autodiversificarii
  • Do's and Dont's /Ce sa facem, ce sa nu facem

Textul este in limba engleza si se va deschide un document PDF. 

BROSURA autodiversificarii in limba engleza o veti gasi la adresa:
http://www.rapleyweaning.com/assets/blwleaflet.pdf

Puteti citi pe acest blog urmatoarele articole in care sunt prezentate ideile BLW si rezumatul cartii scrise de Gill Rapley impreuna cu experienta familiei mele:
Despre frumoasa experienta a autodiversificarii in partea 1 si in partea 2

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sustine aceasta metoda de nutritie pentru copii (este pus in discutie numele pentru a se intelege ca este vorba de diversificare si nu intarcare-weaning) . Astfel, OMS este in curs de a o numi in materialele sale pentru promovarea nutritiei sanatoase si a alaptarii extinse la copii.

Aceasta pagina a fost updatata in iunie 2015.

joi, 23 august 2012

Alimentele bogate in vitamine B, inspiratia naturii in prag de toamna


Am decis sa scriu despre aceste vitamine pentru ca le veti regasi in fructele de sezon, in legumele de toamna, toate ne pregatesc pentru iarna sistemul nervos si corpul de la piele la ochi si par. Toate aceste informatii mi-au fost caramizi esentiale in a intelege ce imi lipseste in dieta si cum pot sa imi "organizez" putin meniul pentru a ne simti mai bine toata familia, mai ales cand eram extrem de obositi.

Cercetatorii in alimentatie au descoperit in urma cu un secol modul de functionare a grupului de vitamine despre care am scris astazi pe baza faptului ca acest "grup" era intalnit in diverse vegetale sau produse animale si ele, in "grupul de vitamine" actionau in acelasi sens si se ajutau reciproc, se completau si in final faceau parte dintr-un ansmablu nedisociabil.

Astfel sa va imaginati ca a luat nastere “complexul vitaminic B” care se va dovedi indispensabil metabolismului celular (respiratie, nutritive, asimilare).

O notiune capitala recunoscuta stiintific este modul in care aceste vitamine coexista in natura! 

Fiecare vitamina din complexul B nu pare sa aiba valoare si sa isi dea contributia maxima decat daca este administrata impreuna cu semenele ei.  Fiecare pare sa joace, fata de celelalte, un rol de catalizator si totodata de reglementare. Ele se completeaza unele pe altele in diversele lor functii. 

Aici intervine minunea naturii si echilibrul din fiecare planta – floare – frunza – fruct – samanta. 

Profesorul dr. Jean Valnet in cartea sa "Tratamentul bolilor prin fructe, legume si cereale" transmite un exemplu in acest sens: "daca vitamina C nu poate vindeca, numai ea, un scorbut hemoragic, in schimb sucul de lamiae este in stare intrucat poseda deopotriva vitamina P, a carei actiune asupra permeabilitatii capilare s-a dovedit capital. De aceea vitamina P a devenit vitamina C2."

Si acum sa intelegem mai bine ce inseamna aceste vitamine.

Vitamina B1 sau antiberica-berica sau aneurina, sau tiamina (hidrosolubila) se gaseste in coaja grauntelor in cantitati foarte mari si in cazul orezului, in variant nedecorticata.
Dar, daca suntem consumatori in special de faina alba si orez decorticat ajungem sa fim privati de acest tip de vitamina. In plus, prin consumul de zahar in exces se inhiba absortia vitaminei B1.
Este esentiala in echilibrul nervos, dar mai are si rolul de oferi pofta de mancare. Totodata vitamina B1 ajuta sa activeze miscarile intestinului (peristaltice).
Insuficientele de vitamina B1 produc nevrite, stari de oboseala, dureri de cap, iritabilitate, ameteli, palpitatii si gafaieli. Totodata prin aceasta lipsa se favorizeaza ulcerele stomacului, ulcerele gambei si degeraturile.
Doza zilnica necesara este evaluate la 2-3 mg potrivit prof. dr. Jean Valnet. Urmeaza sa mai consult si alte surse, insa, pentru orice tratament recomand evident  un consult medical de specialitate.
In lucrarea profesorului Valnet se pune accentul pe tratamentul natural cu B1 si se arata cum, de exemplu, doar vitamina B1 administrata experimental nu a avut efect fara asocierea cu un mineral - magneziu, dar prin consumul de boabe de orez nedecorticat, “care cuprinde tot ce ii este necesar organismului”, a fost vindecata boala (beri-beri in acest caz).

ALIMENTELE BOGATE IN Vitamina B1 (continut in miligrame la suta de grame)
-          Semintele de grau, orz si de secara (1-2 mg la 100 de grame)
-          Faina de grau (0,36 la 0,5)
-          Orez grauntele intreg (0,5mg)
-          Orez grauntele curatat (0,03mg) ; Pelicula (2,3mg)
-          Cartoful (0,08 la 0,01)
-          Mazarea (0.36mg)
-          Drojdia (2,5 la 10)
-          Drojdia uscata (0,2mg)
-          Galbenus de ou (0,3 la 0,5)
-          Nuca (0,5mg)
- extras din cartea "Tratamentul bolilor prin fructe, legume si cereale"
FIERBEREA duce la pierderi importante de vitamina B1 insa ea este totusi mai putin sensibila termic comparative cu vitamina C.
Astfel ca pentru anumite boli, pot fi folosite prin infuzie sau macerat la cald anumite plante cu efect therapeutic extraordinar prin continutul de vitamina B1 si B2.
Dintre aceste 18 plante amintesc:  pelinul, coacazul negru, fumarita, melisa, menta, afin, rozmarinul, verbena, teiul. In majoritatea cazurilor, este vorba de frunzele plantei folosite pe post de tratament dar pentru detalii mai precise va recomand sa cititi cartile scrise de acad.prof. dr. Ovidiu Bojor si acolo veti gasi fiecare planta  tratata individual cu informatie despre continutul ei si despre intrebuintarea terapeutica. 

Vitamina B2 sau riboflavina (hidrosolubila) o gasim in aceleasi alimente asemeni vitaminei B1: drojdii, semintele de cereal, germeni de cereal, frunze de legume dar si in fructe (mere, caise), in galbenusul de ou, in polen...Ambele vitamine se gasesc in laptele matern.
Importanta vitaminei B2 vizeaza fenomenele de reglare celulara, actioneaza asupra metabolismului, exercita o actiune favorabila asupra pielii si a mucoaselor si joaca un rol in echilibru intestinal.
Este un factor de crestere.
O gasim in muschi si in retina – cu rol de adaptare vizuala la lumina.
Ce se intampla in corp cand avem lipsa de vitamina B2?
Prof. dr. Jean Valnet explica: “carenta ei se observa la sugarul hranit exclusiv cu lapte artificial, la adult in anumite situatii de tipul convalescentei sau enterocolitelor si totodata o putem observa cu usurinta la nivelul pielii.”  
Un par tern si sfaramicios si unghiile casante, o stare de oboseala, crampe musculare, tulburari vizuale – toate sunt simptome ale lipsei de vitamine B.
Doza zilnica de vitamina B2 este intre 1 si 2 mg. 
De exemplu galbenusul de ou contine 0,25 de mg la 100 de grame, iar germenii cerealelor intre 0,5 si 1,5 mg la 100g.
De retinut: vitamina B2 este mai putin sensibila la caldura fata de vitamina B1. 

Vitamina B3 sau PP (indicativul provine de la “pellagra preventive factor”) sau antipelagroasa (la randul ei hidrosolubila) 
Factor important in nutritia tesuturilor, ea participa la metabolismul corpurilor grase si al zaharurilor. De asemenea, influenteaza inflamtia si digestia
Vitamina PP este prezenta in germenele de grau, in drojdii, in invelisul graului si al orezului, in numeroase fructe si legume proaspete si in polen.
Carenta ei atrage pelagra o boala caracterizata la inceput prin oboseala rebela, prin triste si insomnii, urmata apoi de tulburari digestive, uscaciunea pielii si finalizand cu nebuni pelagrica si tublburari nervoase diverse ce preced moartea.  
Semnele deficitului de vitamina B3 sunt lipsa de energie, diareea, insomnia, migrenele, memoria scazuta, anxietatea, sensibilitatea sau sangerarea gingiilor, acnee, eczeme/dermitite.
Surse bune de Vitamina B3:
Ciuperci (4 mg), ton (12,9mg), carne de pui(5,2 mg), somon (7,0 mg), sparanghal (1,11 mg), varza (0,3 mg) carne de miel (4,15 mg), macrou (5,0 mg), carne de curcan (5,5 mg), rosii (0,7 mg), dovlecei (o,54 mg), conopida (0,6 mg), si germenii de grau (4.33 mg).
De retinut: vitamina B3 este distrusa de antibiotice, ceai, cafea si alcool. Pastilele anticonceptionale pot avea de asemenea un astfel de rol.

Vitamina B5 (acidul pantotentic) este implicata in productia de energie si in controlul metabolismului grasimilor, fiind totodata esentiala pentru sistemul nervos si pentru creier. Ajuta la producerea hormonilor antistres (corticosteroidieni) si la mentinerea sanatatii tegumentelor si a parului.
Semnele deficitului de vitamina B5 sunt: tremor muscular sau crampe, stare de apatie, concentrare scazuta, senzatie de arsuri la picioare,greturi sau varsaturi, lipsa de energie, stare de oboseala dupa un efort scazut, stare de anxietate sau tensiune, scrasnirea dintilor.
Surse bune de vitamina B5 in alimente:
Ciuperci (2 mg), macris de balta (0,10 mg), Broccoli (0.10 mg), germeni de lucerna (0,56 mg), mazare (0,75 mg), linte (1,36Mg), rosii (0,33 mg), dovlecel (0,16 mg), avocado (1,07mg), germeni de grau (1,1mg), seminte de floarea soarelui.
Este distrusa prin caldura si procesarea alimentelor, absortia ei fiind inhibata de alcool, cafea, ceaiul negru si stres.

Vitamina B6 (piridoxina) este esentiala pentru digestia si utilizarea proteinelor, functionarea creierului si producerea de hormoni.
Aceasta vitamina din complexul B este un diuretic si antidepresiv natural.
Vitamina B6 ajuta la controlul reactiilor alergice.
Semnele deficitului de vitamina B6 sunt reamintirea cu greutate a visurilor, retentie de apa, tremuraturi ale mainilor, stare de nervozitate sau depresie, iritabilitate, tremor sau crampe musculare, epuizare, descuamarea tegumentului.
Vitamina B6 in surse alimentare:
Macris de balta(0,13 mg), conopida (0,20 mg), varza (0,16 mg), piper (0,17 mg), banane (0,51 mg), dovlecci (0,14 mg), broccoli(0,21 mg), sparanghel (0,15 mg), linte (0,11mg),fasole rosie (0,44mg), varza de Bruxelles (0,25 mg), ceapa (0,10mg), seminte de nuci (variabil).

Vitamina B12 sau ciancobalamina ne este necesara pentru utilizarea proteinelor, la transportul oxigenului in sange, pentru sinteza acidului dezoxiribonucleic (ADN) si este esentiala pentru functionarea nervilor.
Semnele deficitului de vitamina B12 sunt vizibile intr-un par rupt si tern, piele afecata de eczeme (dermatite), hipersensibilitate a cavitatii bucale, stare de instabilitate, anxietate sau tensiune, lipsa energiei, constipatie, sensibilitate sau inflamatie musculara.
Cele mai bune surse alimentare de Vitamina B12 sunt:
Pestele de tipul sardine (25 mcg), ton(5mcg), carnea de miel (urme fine), ouale (1.7mcg), crevetele (1mcg), branza de vaci (5 mcg), laptele (0,3 mcg), carne de curcan sau pui (2mcg), branza (1,5 mcg).


Acest articol a fost updatat in iulie 2015.

miercuri, 8 august 2012

Ingurajarea si gandul bun

M-am gandit mult cum am putea "da mai departe" cu totii din ceea ce  simtim si cum putem incuraja alaptarea de acum inainte fara a fi altfel decat umani si cred cu certitudine ca raspunsul este sa dragostea. 

As vrea sa putem sa le putem oferim o floare tuturor mamelor care isi alapteaza copilasii in semn de incurajare si de sustinere pentru ca gestul lor cladeste o lume mai frumoasa pentru noi toti. Si mi-as dori sa putem face acest lucru nu doar in Saptamana Internationala a Alaptarii, intre 1-7 august.  Dar stiu ca este intr-un fel imposibil...
Asa ca va propun sa daruim un gand bun - o vorba spusa din suflet - un gest de multumire si incurajare fiecarei mame care isi alapteaza copilasul si pe care o cunoasteti sau pe care o intalniti. Poate chiar acelei mame necunoscute din parc pe care adesea ati vazut-o cum stinghera cauta o banca sa poata sa isi implineasca rolul sau ati intalnit-o in in trecere pe sejlongul vecin din satul de vacanta unde va aflati...dati-i mai departe "gandurile de dragoste". Incurajati-o. Prin tot ce face, ea ii ofera puiului ei mai mult decat hrana sanatoasa, ii ofera cea mai pura forma de dragoste materna. 

Iar acum, dupa sapte zile de discutii despre laptele matern si primul an in care am incercat sa fiu un sprijin pentru acest eveniment sarbatorit mondial va invit la lectura despre Saptamana Internationala a Alaptarii in Romania si nu numai postari pe bloguri si site-uri dedicate intr- o selectie frumoasa aici. (blogul este Alexcreste). Cu drag, voua tuturor, o zi frumoasa si plina de bucurie!

joi, 2 august 2012

Interviu despre alaptare cu dr. Jack Newman

Pe 2 august, in cadrul Conferintei prilejuite de SIA 2012  va fi facut public acest interviu cu dr. Jack Newman.  Doctor pediatru cu o vasta experienta, promotor al alaptarii, fondator al primei clinici de alaptare, dr. Jack Newman a realizat un interviu pentru toate mamele din Romania.
Este extraordinar ca l-am avut in tara pe acest om si cred ca este si meritul Asociatiei pentru Nastere Naturala si Alaptare.
Interviul are o durata de aproximativ 7 minute si este subtitrat in limba romana. 

"Cred ca e important de subliniat faptul ca atunci cand mama nu alapteaza exista anumite riscuri atat pentru ea, cat si pentru bebelus" Dr. Jack Newman.




sau link-ul interviului aici :  http://www.youtube.com/watch?v=JqGDGCHErgI&feature=youtu.be

Stiu ca alaptarea este un subiect delicat si uneori nu putem vorbi despre asta pentru a nu ne supune la un sentiment de vinovatie si explicatii prietenele sau poate chiar mamele, in anumite cazuri, care nu au reusit sa alapteze desi si-au dorit. 
Dr. Jack Newman scrie un articol interesant si are un punct de vedere argumentat excelent pe aceasta tema. Articolul este tradus pe site-ul www.laptematern.ro iar linkul este aici  

Pentru ca se poate intampla sa nu functioneze acest site (tocmai mi-a scris google si mozilla inainte sa intru pe site faptul ca eu nu imi doresc de fapt sa intru pe acest site pentru ca nu este sigur fiind raportat pentru continutul sau) voi publica doua fragmente din articolul scris de Dr. Jack Newman  inceputul si o parte din sfarsit cu rol informativ.

"Unul din cele mai puternice argumente pe care îl oferă unii profesionişti din domeniul sănătăţii, agenţiile guvernamentale şi producătorii de lapte praf pentru copii, pentru a nu promova şi susţine alăptarea este acela că “nu trebuie să facem mama să se simtă vinovată pentru că nu alăptează”
Chiar şi unii consilieri în alăptare sunt dezarmaţi de acest truc “a nu face mama să se simtă vinovată”. Pentru că, într-adevăr, acesta nu este decât un truc. Este un argument pentru a distrage atenţia de la lipsa de cunoştinţe şi de înţelegere a profesioniştilor din domeniul sănătăţii cu privire la alăptare. Acest lucru le permite lor să nu se simtă vinovaţi pentru ignoranţă lor în ceea ce priveşte ajutorarea mamelor pentru a depăşi dificultăţile ce intervin în alăptare, care ar fi putut fi depăşite şi, de obicei, care ar fi putut fi prevenite, în primul rând, dacă mamele nu ar fi fost aşa de subminate în încercările lor de a alăpta. Acest argument, pare, de asemenea, a permite companiilor care produc lapte praf pentru copii şi profesioniştilor din domeniul sănătăţii să ofere literatură şi mostre de lapte praf femeilor însărcinate şi proaspetelor mame fără nici un sentiment de vinovăţie, deşi este fost bine demonstrat că acestea, literatură şi mostrele, scad rata şi durata alăptării." [...]

"Deci, cum ar trebui să sprijinim alăptarea?
Toate femeile însărcinate şi familiile lor trebuie să cunoască riscurile hrănirii cu lapte praf.Toate ar trebui să fie încurajate să alăpteze şi toate ar trebui să obţină cel mai bun sprijin disponibil pentru a începe alăptarea imediat ce bebeluşul se naşte.Pentru că toate bunele intenţii din lume nu vor ajuta o mamă care are răni teribile la sâni din cauza unei proaste apucări a sânului de către bebeluş. Sau o mamă căreia i s-a spus, aproape întotdeauna în mod necorespunzător, că ea trebuie să oprească alăptarea din cauza administrării unor medicamente sau a unei boli.Sau o mamă a cărei producţie de lapte încă nu s-a stabilit din cauză că ea a primit informaţii greşite. Majoritatea mamelor eşuează în alăptare din cauza proastei consilieri a unor profesionişti din domeniul sănătăţii, acesta fiind, de multe ori, singurul motiv! În cazul în care mamele obţin informaţii despre riscurile hrănirii cu lapte praf şi decid să-şi hrănească bebeluşii cu lapte praf, atunci înseamnă că au luat o decizie informată.Aceste informaţii nu ar trebui să provină de la companiile care produc laptele praf, cum se întâmpla de obicei.Pamfletele companiilor oferă anumite avantaje ale alăptării şi apoi implică faptul că şi laptele lor praf este aproape, de fapt, la fel de bun ca laptele matern.În cazul în care mamele obţin cel mai bun ajutor posibil în alăptare şi găsesc că alăptarea nu este pentru ele, nu-i nici o supărare. Este important de ştiut că o mamă poate trece cu uşurinţă de la alăptare la biberon. În primele zile sau săptămâni fără nici o problemă prea mare. Dar nu acelaşi lucru este valabil şi pentru trecerea de la biberon la alăptare. Este adesea foarte greu sau chiar imposibil, deşi nu întotdeauna. În cele din urmă, cine se simte vinovată că nu a putut alăpta? Nu femeia care face o alegere informată, de a trece la biberonul cu lapte praf. Este femeia care a vrut să alăpteze, care a încercat, dar nu a putut să alăpteze. Pentru a preveni acest sentiment de vinovăţie al mamelor, pentru că nu au alăptat, este necesar, nu să se evite promovarea alăptării, ci promovarea alăptării cuplată cu sprijin bun, cunoştinţe multe şi ajutor iscusit."

joi, 26 iulie 2012

Sarbatoarim cea mai pura forma de dragoste materna intre 1 si 7 august la saptamana internationala a alaptarii

Asa cum scriam in urma cu cateva zile, ne apropiem cu pasi repezi de Saptamana Internationala a Alaptarii. Este un eveniment sarbatorit printr-o serie de manifestari la nivel mondial intre 1 si 7 AUGUST. Evenimentul se află la a douăzecea aniversare și își propune creșterea conștientizării, la nivel național și global, a importanței alăptării.

Asociația pentru Naștere Naturală și Alăptare (ANNA) http://www.nasterenaturala.ro/    se alătură seriei de manifestări prilejuite la nivel mondial de Săptămâna Internațională a Alăptării, în perioada 1-7 august 2012. Am primit si eu materialele informative despre acest eveniment si as dori sa vi le transmit cu drag si sper sa va fie de folos.

Aflată deja la a patra manifestare în România, Săptămâna Internațională a Alăptării va fi marcată prin organizarea unor evenimente care se adresează părinților, cadrelor medicale si tuturor celor interesati. 
Astfel, intre 1 si 7 august, Asociația pentru Naștere Naturală și Alăptare, IBFAN România și La Leche League România vor organiza în București următoarele evenimente:

Data: 2 august
O conferință pentru părinți si cadrele medicale care activează în domeniul perinatal – speakerii acestui eveniment sunt specialiști (medici pediatri, moașe, psihologi, consultanți și consilieri în alăptare).

Program:
In cadrul acestei conferințe vor fi discutate subiecte ca:
alăptarea în sarcină, alăptarea copilului adoptat, alăptarea în tandem, alăptarea peste doi ani, alăptarea prematurilor, diferențe între laptele matern și laptele praf, importanța colostrului și a alăptării în maternitate în primele zile si necesitatea rooming-in-ului (copilul sta cu mama in camera la maternitate dupa nastere).

Locatie eveniment:
Conferința va avea loc în data de 2 august, orele 17-20 la sala de conferințe Codecs, la adresa din Str. Agricultori nr. 37-39, Sector 2, București.

Împreună cu partenerii evenimentului, se va organiza o tombolă cu premii substanțiale.
Interviu cu reputatul medic pediatru Dr. Jack Newman
Tot în cadrul acestui eveniment se va prezenta, în premieră, un interviu acordat în exclusivitate Asociației pentru Naștere Naturală și Alăptare cu reputatul medic pediatru Dr. Jack Newman. Actrița Florentina Țilea, care ni se va alătura în cadrul evenimentului, ne va împărtăși despre experiența alăptatului.

Curs de formare a personalului medical în alăptare – se adresează cadrelor medicale care își doresc să parcurgă și să-și însușească informații noi despre lactație, de la consultanți în lactație acreditați internațional, medici pediatri, psihologi.

Data: 6 august
Marș de protest și de awareness pentru instituirea rooming-in-ului în toate maternitățile din București – „NU separării copilului de mamă în maternitate!” desfăşurat în data de 6 august între orele 9:00 – 11:00, pe traseul Piaţa Victoriei – Piata Universităţii.

La acest marş sunt aşteptate 100 de persoane care vor milita paşnic pentru drepturile copiilor şi ale mamelor cu pancarde cu mesaje sugestive.

În continuarea marşului de protest, conducerii Spitalelor Elias, “Panait Sârbu” şi Malaxa (singurele maternităţi din Bucureşti în care nu există posibilitatea rooming-in-ului) le vor fi transmise materiale informaţionale despre importanţa şi beneficiile neseparării copilului de mamă şi o strategie elaborată de conducerea ANNA privind implementarea acestor practici în maternităţile respective.

Evenimente in tara in perioada 1-7 august 2012
Sub umbrela Săptămânii Internaţionale a Alăptării, partenerii ANNA vor organiza și în alte oraşe din ţară (Cluj-Napoca, Braşov, Iaşi, Baia Mare, Timişoara, Alba Iulia) acțiuni și evenimente cu scopul conștientizării importanţei alăptării.

Invitatia Asociației pentru Naștere Naturală și Alăptare este sa fim promotori ai actiunilor organizate in aceste saptamani si sa ne alaturam evenimentelor dedicate Saptamanii Internationale a Alaptarii.

Personal cred ca sunt multe lucruri frumoase in aceasta saptamana si m-as bucura sa luam cat mai multe persoane parte la ele.

ANNA va sta la dispoziție cu detalii legate de evenimente si veti gasi mai multe informații aici: http://www.nastecumsimti.org/servicii-2/saptamana-internationala-a-alaptarii-nastere-naturala/.  Pagina va fi actualizată constant cu informații referitoare la evenimente, locul desfășurării acestora și speakeri. 

Echipa Asociației pentru Naștere Naturală și Alăptare va multumeste!

marți, 24 iulie 2012

Cum ii oferim copilasului apa in autodiversificare ?

Ei bine, dragii mei, asa cum este firesc cand urmezi baby led weaning: dintr-un PAHAR.
La fel cum la masa, copilasul este insotit si supravegheat si mananca prin imitatia adultului invatand sa mestece si observand comportamentul parintilor, tot astfel copilul va invata lectia hidratarii.  Pe scurt, copilasul va bea apa imitand la inceput faptul ca mami sau tati bea din pahar sau din cana, dupa caz. 
Sursa foto: http://www.methodsofhealing.com
Este plina vara si poate ati inceput deja diversificarea si ati ales sa urmati principiile  autodiversificarii. Sunteti poate una dintre mamele care alaptati copilasul la cerere concomitent cu diversificarea - un lucru absolut minunat- si va ganditi cum sa incepeti introducerea apei in dieta copilului. Magazinele de copii, supermarketurile si mamele din jur vin ibinevoitoare in ajutor cu modele de biberoane, recipiente cu pai, cani cu cioc si alte modele, unele mai inovative decat altele.

Importiva acestui curent de marketing eu va scriu sa priviti in urma cu, sa spunem 70-80 de ani, (nu chiar in epoca preistorica, cand astfel de "device-uri" nu isi avea locul in hranirea copilului). Pe scurt : luati lucrurile firesc si natural cum ati si inceput autodiversificarea.

APA are rolul ei, dar bautul ei de copilas este un intreg proces pe care nu cred ca ni-l dorim grabit pentru ca in cazul copilasilor alaptati la san, asa cum recomanda si Organizatia Mondiala a Sanatatii, nu putem vorbi despre risc de deshidratare.
Ei bine, urmand ideile din BLW book incercati sa vedeti si apa si bautul apei ca pe un proces pe care bebe il va invata incetul cu incetul, tot prin imitatie, prin introducerea unei cesti cu apa langa copil la masa sau prin oferirea de apa din paharul din care a baut mami sau tati, cu rabdare si intelegerea faptului ca poate lua luni sau doar cateva zile pana cand copilasul a inteles ce inseamna apa si cum ea il ajuta sa isi potoleasca setea.

In cazul familiei noastre, baietelul a invatat sa bea apa din pahar imitandu-l pe tati in jurul varstei de 10 luni, totul a durat cateva zile. Pana atunci ii ofeream apa la masa intr-o cescuta dar abia la 9 luni a devenit interesat de ea, poate si pentru ca organsimul i-a solicitat acest lucru si pentru ca temperaturile cresteau simtitor, ne apropiam de vara. La 11 luni cerea apa de cate ori simtea nevoia si bea singur din sticla sau pahar, iar asta a fost pentru noi un progres extraordinar, pentru ca baietelul nostru a reusit sa isi inteleaga singur o nevoie a organismului si o poata implini.

Ca aspect practic, am folosit cescute din portelan gros si mai tarziu, cand le-am descoperit, i-am oferit apa in pahare mici, asemeni celor de tuica din ardeal. Sunt fabricate dintr-o sticla groasa si se gasesc sub marca "Aro" la Metro Cash&Carry, costa relativ putin (cam cat 30% din pretul celui mai ieftin "baby device de baut apa cu pai/cioc":), probabil trebuie sa cumparati la set si sunt ideale pentru ca le pot tine copilasii in mana, le arunca pe jos si se sparg foarte greu.

joi, 19 iulie 2012

Copilul meu de 10 luni nu este inca interesat cu adevarat de hrana solida, este asta o problema?

Am decis sa incep o noua "rubrica" pe blogul meu si sper sa fie cat mai utila mamelor care au inceput de cateva luni BLW sau autodiversificarea  si au intampinat greutati pe parcursul aventurii, normale as spune, sau au chiar dubiile oricarui parinte "oare ceea ce fac acum este benefic copilului meu?"

Autodiversificarea sau Baby Led Weaning, tehnica bazata pe cartea cu acelasi nume scrisa de Gill Rapley, presupune sa ii lasi oportunitatea copilului sa se hraneasca singur de la inceputul diversificarii, respectiv in jurul varstei de 6 luni. 
Pentru toti cei care nu au acces la informatiile din cartea  "Baby-led Weaning: Helping Your Baby to Love Good Food" voi scrie pe blogul meu intrebari si raspunsuri la DILEMELE autodiversificarii asa cum le ofera Gill Rapley in capitolul "Troubleshooting".
Intrebarea si raspunsul sunt traduse din cartea autoarei si au rol pur informativ. 

"Copilul meu de 10 luni nu este inca interesat cu adevarat de hrana solida, este asta o problema?"

"Chiar daca cei mai multi dintre copii sunt nespus de incantati de hrana solida imediat ce reusesc sa puna mana pe hrana incepand cu varsta de sase luni, exista o multime de alti copii carora nu le vine interesul nici la opt sau noua luni sau chiar mai tarziu. 

In prezent, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda introducerea mancarii solide incepana cu varsta de sase luni, dar asta nu inseamna ca toti copiii sunt pregatiti exact la aceiasi varsta in acelasi fel in care este de la sine inteles ca nu toti copiii merg singuri la varsta de un an.

La sase luni, laptele matern sau laptele formula, dupa caz, nu devine brusc mai putin potrivit pentru copii din punct de vedere al surselor de nutrienti continute. Laptele matern poate sa ii ofere copilului cea mai mare parte din nutrienti mult timp nu doar in primele sase de alaptare exclusiva. Ceea ce conteaza este sa ii oferim copilasului sansa de a decide ce altceva mai are nevoie in privinta hranei.

Exista posibilitatea ca, daca in familie, sunt cazuri de alergii la diverse alimente, copilasul sa inceapa mai tarziu diversificare, prin prisma faptului ca asteapta sa ii fie organismul pregatit.

 Un numar foarte mic de copii au o incetinire sau un mic handicap la gat sau la nivel muscular, fapt ce ii impiedica sa se hraneasca singuri, iar acest lucru sa nu fi fost remarcat la vizitele medicale pana la sase luni. 

Daca copilasul are peste sase luni si intampina dificultati in a apuca obiecte si a le duce la gura atunci ar fi o idee buna sa ii faceti un control medical in care sa aduceti in discutie acest aspect pediatrului, doar pentru a fi siguri ca lipsa lui de interes nu este parte dintr-o problema mult mai serioasa.

Ce altceva puteti face:

  • EVITATI sa va considerati copilul ca fiind lipsit de apetit sau un pretentios la mancare. Atata timp cat il alaptati la cerere sau ii oferiti laptele formula in orarul stabilit nu aveti de ce sa va ingrijorati ca nu mananca cat are nevoie!
  • CONTINUATI sa il aveti pe copil cu dumneavoastra la mese si sa ii oferiti cat mai des ocazia sa puna el singur mana pe mancare si sa se hraneasca chiar daca nu pare interesat de ea. In acest fel el va incepe sa manance mai mult cand este pregatit. Continuarea aici:
Despre frumoasa experienta a autodiversificarii - din propria experienta si idei din cartea Baby-led Weaning: Helping Your Baby to Love Good Food

vineri, 13 iulie 2012

Cum pregatesc laptele de migdale in trei pasi simpli

Credit foto: Heather Gardner ~ The Raw Teacher

Pasul 1. Lasam migdale in apa pe parcursul noptii, timp de 12 ore. Le scurgem apoi de apa.
Pasul 2. Mixam migdalele in patru parti de apa la o parte de migdale (o ceasca migdale, 4 cesti apa) pana sunt macinate perfect.
Pasul 3. Punem peste un bol de sticla sau un alt vas din sticla un tifon sau o punga de filtrare si turnam laptele in ea.
Laptele de migdale poate fi pastrat la frigider pentru 4 pana la 7 zile acoperit, iar inainte de a-l consuma este bine sa il mai mixam putin.

De ce este nevoie de hidratarea semintelor? Raspunsul l-am gasit pe blogul Bucurie. Bunastare. Hrisca  ideea este sa ajutam organismul nostru sa digere cat mai usor hrana, iar pentru asta este esential sa lasam semintele in apa la hidratat, pe cat posibil, orice timp de inmuiere e mai bun decat deloc, spune autoarea blogului.

Migdalele ramase in urma strecurarii le putem folosi ca blat la un tort raw sau pentru un gomaj cosmetic pentru corp si fata, de exemplu.

Laptele de migdale este o sursa excelenta de proteine, calciu extrem de benefic si usor absorbit de corp, fara efecte secundare mai ales in cazul copiilor si adultii cu intoleranta la lactoza). Ajuta in starile de oboseala prin continutul ridicat de magneziu si reface tesuturile prin vitamina E. 

Un articol excelent documentat  pe aceasta tema aici. (Almond Milk Nutrition Facts)

miercuri, 27 iunie 2012

Pizza o reteta super simpla cu aluat fara oua si lapte

Baietelul meu este in ultimul timp doar cu gandul la pizza si astfel am ajuns sa avem cate o seara italiana la cateva zile sau saptamanal in timpul caniculei. 
Am descoperit o reteta simpla si usor de pus in practica a aluatului de pizza si compozitie usor digerabila si gustoasa pentru intreaga familie, poate fi folosit cu succes in meniul de autodiversificare dupa ce bebelusul a testat deja glutenul, sosul de rosie si lactatele. 
  
 Reteta pizza super simpla cu aluat fara ou si lapte

Pasul 1. Masuram 2 cani de faina aflata la temperatura camerei nu din frigider. Puteti folosi faina alba ecologice sau un amestec de faina alba cu faina integrala. Peste cele 2 cani de faina se pune in bol un sfert de cana de malai - faina de porumb. 
Pasul 2. Peste ele punem o cana (am folosit masura de la faina) cu apa calduta in care am dizolvat si am lasat sa stea timp de 10 minute o lingurita de drojdie uscata. E important apa sa fie calduta. 
Puteti folosi in locul drojdiei uscate o drojdie sanatoasa solida pe care trebuie sa o tinem in frigider. La drojdia solida bucata folosita (un sfert din cubul clasic mic) se amesteca cu foarte putin zahar pentru a trece din solid intr-un amestec lichid. Daca alegeti drojdie solida puneti in plus o cana cu apa calduta.

Pasul 3. Se framanta aluatul din faina si apa (in care am dizolvat drojdie) si se mai pun 2 linguri ulei de masline si putina sare. 
Aluatul trebuie sa nu fie dur ci sa fie mai moale, sa il poti manevra, si daca simti ca e prea fainos mai pui cate o palma de apa (iti uzi doar palma daca simti ca NU mai trebuie apa multa). Faci totul pentru a fi usor de manuit. 
La fel daca simti ca e prea lipicios mai presari putina faina. El in timp ce il tot intoarci in vas devine mai elastic si simtiti si cum se incalzeste. 
TIMP ia circa 10 minute, chiar 5 minute. Am ales cea mai simpla reteta.
Pasul 5. Dospitul Iei aluatul, il pui intr-un vas in care ai mai pus 2 picuri de ulei de masline pe fund, poate fi acelasi vas in care ai framantat daca nu ai altul curat si il lasi la dospit 30 de minute sa creasca cam inca o data cat e acum. Bun, e bine daca poti sa il lasi pe ceva cald, de tip calorifer, dar merge folosita o oala cu putina apa fiarta in ea. Sa fie stins focul sub oala si peste oala pus un capac, iar pe capac se pune vasul nostru incat sa nu ia prea multa caldura deodata.

TIMP  Dospitul dureaza in medie 20-30 de minute, verifici astfel: daca s-a dublat aluatul e dospit bine. 

Pasul 6. Aluatul dospit il imparti ca pentru 2 pizza rotunde sau merge pentru 1 tava mare de cuptor metalica. Ungi cu ulei tavile/tava sau pui hartie de copt.  Teoria spune sa il mai lasi sa ma stea in tava 10 minute sa mai creasca, practica spune ca iese bun si daca il pui in tava, torni sosul, ingredientele si il dai la cuptor:).


Pasul 7.  Peste aluatul de pizza eu pun sosul de rosii cu busuioc (este o super planta aromata extrem de benefica), putin cimbru si usturoi. 

Pasul 8. Apoi peste blat si sosul despre care am scris mai sus pun mozzarella fasie sau rasa sau feie rotunda, ung fiecare felie cu putin sos, presar ardei sau porumb sau rosie uscata, iar pentru decor si sanatate am adaugat cateva frunze de busuioc din ghiveciul lui Dei:).

Blatul va iese crocant si asemantor cu cel de la o pizza in cuptorul cu lemne, daca vreti un blat mai gros puteti pune mai mult aluat in tava rotunda sau faceti intr-o tava dreptunghiulara o singura pizza. 


Reteta mea de pizza lacto-vegetariana preferata "al pomodori secchi"



Am facut blatul si sosul asa cum descriu in randurile de mai sus, cu mentiunea ca am pus in sosul de rosii 4 catei de usturoi taiati felii si i-am lasat sa fiarba cu mirodeniile circa 5 minute. 
Peste blatul de pizza am turnat sosul, am pus mozzarella felli, am pus rosiile uscate din ulei cu mirodeni (se gasesc la pretul de circa 10 lei borcanelul - eu am folosit 1/2 de borcan la 2 pizza) - 4 sau 5 bucati de rosie la o pizza si am presarat cateva capere. 
Am mai presarat putin din sosul de rosii peste aceasta compozitie si putin oregano uscat.
Am lasat pizza in cuptor circa 10-12 minute. 
Deliciu!

Reteta pentru lipie vegetariana stilul libanez din aluat de paine fara ou si lapte si grasime animala

Folositi cantitatile de la pizza pentru aluat din reteta de mai sus.
Cand aluatul a fost framanat faceti din el minim 4 bile si le lasati la dospit 20 de minute apoi pe fiecare o intindeti pe o suprafata pe care ati pus faina din plin si faceti niste forme dreptunghiulare mai groase, ca suprafata sa fie de 2 ori cat palma, deci nu foarte mari. Sa aiba inaltimea unui cutit adica sa nu fie subtiri ca o clatita.
Deasupra puteti  unge aluatul cu putin ulei si presarati putina sare.

Puneti in tava tapetata cu hartie de copt in cuptorul fierbinte, la 220 de grade, in 5-6-7 minute veti vedea deja rezultatele, arata super, se umfla exact ca la restaurant.




Acest articol a fost updatat ianuarie 2016