joi, 26 iulie 2012

Sarbatoarim cea mai pura forma de dragoste materna intre 1 si 7 august la saptamana internationala a alaptarii

Asa cum scriam in urma cu cateva zile, ne apropiem cu pasi repezi de Saptamana Internationala a Alaptarii. Este un eveniment sarbatorit printr-o serie de manifestari la nivel mondial intre 1 si 7 AUGUST. Evenimentul se află la a douăzecea aniversare și își propune creșterea conștientizării, la nivel național și global, a importanței alăptării.

Asociația pentru Naștere Naturală și Alăptare (ANNA) http://www.nasterenaturala.ro/    se alătură seriei de manifestări prilejuite la nivel mondial de Săptămâna Internațională a Alăptării, în perioada 1-7 august 2012. Am primit si eu materialele informative despre acest eveniment si as dori sa vi le transmit cu drag si sper sa va fie de folos.

Aflată deja la a patra manifestare în România, Săptămâna Internațională a Alăptării va fi marcată prin organizarea unor evenimente care se adresează părinților, cadrelor medicale si tuturor celor interesati. 
Astfel, intre 1 si 7 august, Asociația pentru Naștere Naturală și Alăptare, IBFAN România și La Leche League România vor organiza în București următoarele evenimente:

Data: 2 august
O conferință pentru părinți si cadrele medicale care activează în domeniul perinatal – speakerii acestui eveniment sunt specialiști (medici pediatri, moașe, psihologi, consultanți și consilieri în alăptare).

Program:
In cadrul acestei conferințe vor fi discutate subiecte ca:
alăptarea în sarcină, alăptarea copilului adoptat, alăptarea în tandem, alăptarea peste doi ani, alăptarea prematurilor, diferențe între laptele matern și laptele praf, importanța colostrului și a alăptării în maternitate în primele zile si necesitatea rooming-in-ului (copilul sta cu mama in camera la maternitate dupa nastere).

Locatie eveniment:
Conferința va avea loc în data de 2 august, orele 17-20 la sala de conferințe Codecs, la adresa din Str. Agricultori nr. 37-39, Sector 2, București.

Împreună cu partenerii evenimentului, se va organiza o tombolă cu premii substanțiale.
Interviu cu reputatul medic pediatru Dr. Jack Newman
Tot în cadrul acestui eveniment se va prezenta, în premieră, un interviu acordat în exclusivitate Asociației pentru Naștere Naturală și Alăptare cu reputatul medic pediatru Dr. Jack Newman. Actrița Florentina Țilea, care ni se va alătura în cadrul evenimentului, ne va împărtăși despre experiența alăptatului.

Curs de formare a personalului medical în alăptare – se adresează cadrelor medicale care își doresc să parcurgă și să-și însușească informații noi despre lactație, de la consultanți în lactație acreditați internațional, medici pediatri, psihologi.

Data: 6 august
Marș de protest și de awareness pentru instituirea rooming-in-ului în toate maternitățile din București – „NU separării copilului de mamă în maternitate!” desfăşurat în data de 6 august între orele 9:00 – 11:00, pe traseul Piaţa Victoriei – Piata Universităţii.

La acest marş sunt aşteptate 100 de persoane care vor milita paşnic pentru drepturile copiilor şi ale mamelor cu pancarde cu mesaje sugestive.

În continuarea marşului de protest, conducerii Spitalelor Elias, “Panait Sârbu” şi Malaxa (singurele maternităţi din Bucureşti în care nu există posibilitatea rooming-in-ului) le vor fi transmise materiale informaţionale despre importanţa şi beneficiile neseparării copilului de mamă şi o strategie elaborată de conducerea ANNA privind implementarea acestor practici în maternităţile respective.

Evenimente in tara in perioada 1-7 august 2012
Sub umbrela Săptămânii Internaţionale a Alăptării, partenerii ANNA vor organiza și în alte oraşe din ţară (Cluj-Napoca, Braşov, Iaşi, Baia Mare, Timişoara, Alba Iulia) acțiuni și evenimente cu scopul conștientizării importanţei alăptării.

Invitatia Asociației pentru Naștere Naturală și Alăptare este sa fim promotori ai actiunilor organizate in aceste saptamani si sa ne alaturam evenimentelor dedicate Saptamanii Internationale a Alaptarii.

Personal cred ca sunt multe lucruri frumoase in aceasta saptamana si m-as bucura sa luam cat mai multe persoane parte la ele.

ANNA va sta la dispoziție cu detalii legate de evenimente si veti gasi mai multe informații aici: http://www.nastecumsimti.org/servicii-2/saptamana-internationala-a-alaptarii-nastere-naturala/.  Pagina va fi actualizată constant cu informații referitoare la evenimente, locul desfășurării acestora și speakeri. 

Echipa Asociației pentru Naștere Naturală și Alăptare va multumeste!

marți, 24 iulie 2012

Cum ii oferim copilasului apa in autodiversificare ?

Ei bine, dragii mei, asa cum este firesc cand urmezi baby led weaning: dintr-un PAHAR.
La fel cum la masa, copilasul este insotit si supravegheat si mananca prin imitatia adultului invatand sa mestece si observand comportamentul parintilor, tot astfel copilul va invata lectia hidratarii.  Pe scurt, copilasul va bea apa imitand la inceput faptul ca mami sau tati bea din pahar sau din cana, dupa caz. 
Sursa foto: http://www.methodsofhealing.com
Este plina vara si poate ati inceput deja diversificarea si ati ales sa urmati principiile  autodiversificarii. Sunteti poate una dintre mamele care alaptati copilasul la cerere concomitent cu diversificarea - un lucru absolut minunat- si va ganditi cum sa incepeti introducerea apei in dieta copilului. Magazinele de copii, supermarketurile si mamele din jur vin ibinevoitoare in ajutor cu modele de biberoane, recipiente cu pai, cani cu cioc si alte modele, unele mai inovative decat altele.

Importiva acestui curent de marketing eu va scriu sa priviti in urma cu, sa spunem 70-80 de ani, (nu chiar in epoca preistorica, cand astfel de "device-uri" nu isi avea locul in hranirea copilului). Pe scurt : luati lucrurile firesc si natural cum ati si inceput autodiversificarea.

APA are rolul ei, dar bautul ei de copilas este un intreg proces pe care nu cred ca ni-l dorim grabit pentru ca in cazul copilasilor alaptati la san, asa cum recomanda si Organizatia Mondiala a Sanatatii, nu putem vorbi despre risc de deshidratare.
Ei bine, urmand ideile din BLW book incercati sa vedeti si apa si bautul apei ca pe un proces pe care bebe il va invata incetul cu incetul, tot prin imitatie, prin introducerea unei cesti cu apa langa copil la masa sau prin oferirea de apa din paharul din care a baut mami sau tati, cu rabdare si intelegerea faptului ca poate lua luni sau doar cateva zile pana cand copilasul a inteles ce inseamna apa si cum ea il ajuta sa isi potoleasca setea.

In cazul familiei noastre, baietelul a invatat sa bea apa din pahar imitandu-l pe tati in jurul varstei de 10 luni, totul a durat cateva zile. Pana atunci ii ofeream apa la masa intr-o cescuta dar abia la 9 luni a devenit interesat de ea, poate si pentru ca organsimul i-a solicitat acest lucru si pentru ca temperaturile cresteau simtitor, ne apropiam de vara. La 11 luni cerea apa de cate ori simtea nevoia si bea singur din sticla sau pahar, iar asta a fost pentru noi un progres extraordinar, pentru ca baietelul nostru a reusit sa isi inteleaga singur o nevoie a organismului si o poata implini.

Ca aspect practic, am folosit cescute din portelan gros si mai tarziu, cand le-am descoperit, i-am oferit apa in pahare mici, asemeni celor de tuica din ardeal. Sunt fabricate dintr-o sticla groasa si se gasesc sub marca "Aro" la Metro Cash&Carry, costa relativ putin (cam cat 30% din pretul celui mai ieftin "baby device de baut apa cu pai/cioc":), probabil trebuie sa cumparati la set si sunt ideale pentru ca le pot tine copilasii in mana, le arunca pe jos si se sparg foarte greu.