vineri, 10 iulie 2015

Cum oferim apa bebelusului

Este plina vara si este momentul cand vrea apa mai mult ca oricand. Cum oferim apa in baby led weaning?

Diversificarea naturala este locul unde incurajez mamele care isi alapteaza copii si mamele care ofera lapte praf sa urmeze principiile baby led weaning (autodiversificare). 

Va ganditi probabil cum sa incepeti introducerea apei in dieta copilului. 

Cand fiul meu avea patru luni eram intr-o farmacie in fata raftului cu diverse modele de cescute, canute si biberoane, unele mai natural produse decat altele, cu pai sau "cioc", fara maner, cu maner, cu doua manere...grea decizie cum sa incep sa ofer apa. Eram in cautari desi mai urmau doua luni pana la inceperea diversificarii, insa doream sa analizez cele mai bune solutii. 

Inovatia si marketingul fac lucrurile simple complicate. 

Acum privind in urma cu cativa ani, sa spunem 50, nu chiar in epoca preistorica, cand astfel de "device-uri" nu isi avea locul in hranirea copilului, cum primea un copil apa? 


Dintr-un pahar. 

Naturalul lucrurilor este sa oferi apa dintr-o ceasca sau pahar. Firescul este ca apa sa ude pielea copilului. Firescul este ca el sa se bucure ca este ud si sa invete cum sa tina in masa ceasca si apoi cat din apa sa o dozeze. 

Asa ca aici in Diversificarea naturala va recomand sa urmati firescul naturii umane. 

Pe scurt : luati lucrurile firesc si natural cum ati si inceput autodiversificarea.

APA are rolul ei, dar bautul ei de copilas este un intreg proces pe care nu cred ca ni-l dorim grabit pentru ca in cazul copilasilor alaptati la san, asa cum recomanda si Organizatia Mondiala a Sanatatii, nu putem vorbi despre risc de deshidratare.
Ei bine, urmand ideile din BLW book incercati sa vedeti si apa si bautul apei ca pe un proces pe care bebe il va invata incetul cu incetul, tot prin imitatie, prin introducerea unei cesti cu apa langa copil la masa sau prin oferirea de apa din paharul din care a baut mami sau tati, cu rabdare si intelegerea faptului ca poate lua luni sau doar cateva zile pana cand copilasul a inteles ce inseamna apa si cum ea il ajuta sa isi potoleasca setea.

In cazul familiei noastre, baietelul a invatat sa bea apa din pahar imitandu-l pe tati in jurul varstei de 10 luni, totul a durat cateva zile. 


Pana atunci ii ofeream apa la masa intr-o cescuta dar abia la 9 luni a devenit interesat de ea, poate si pentru ca organsimul i-a solicitat acest lucru si pentru ca temperaturile cresteau simtitor, ne apropiam de vara. La 11 luni cerea apa de cate ori simtea nevoia si bea singur din sticla sau pahar, iar asta a fost pentru noi un progres extraordinar, pentru ca baietelul nostru a reusit sa isi inteleaga singur o nevoie a organismului si o poata implini.


Pentru a fi mai practic totul am folosit cescute din portelan gros si mai tarziu, cand le-am descoperit, i-am oferit apa in pahare mici, asemeni celor de tuica din ardeal. Sunt fabricate dintr-o sticla groasa si se gasesc sub marca "Aro" la Metro Cash&Carry, costa relativ putin (cam cat 30% din pretul celui mai ieftin "baby device de baut apa cu pai/cioc":), probabil trebuie sa cumparati la set si sunt ideale pentru ca le pot tine copilasii in mana, le arunca pe jos si se sparg foarte greu. 


Imaginati-va ca sunteti in vacanta si puteti lua apa de la orice magazin si bebelusul poate bea din sticla linistit...este cel mai firesc mod de a oferi apa. Cel mai convenabil si mai sigur pentru igiena. 


In cazul copiilor alaptati, laptele matern contine apa si recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii este de a oferi apa abia dupa varsta de 6 luni. 

In cazul bebelusului hraniti cu lapte praf este oferita separat si chiar daca urmati autodiversificarea daca aveti un plan de oferire a apei in biberon recomand sa il urmati pe acesta pentru hidratarea copilasului si apa in pahar sa fie o forma de invatare. 

In timp si bebelusii alaptari si cei hraniti cu lapte praf vor invata foarte repede sa bea din ceasca, pahar sau sticla.