Mi-am dat seama ca este o metoda naturala, atat de benefica si mi-a fost recomandata de un medic pediatru - mama de trei copii. O mamica draga, Gabriela, incepuse cu trei luni in avans autodiversificarea - baby led weaning.
Zilnic vorbeam la telefon (prea putin ne interesa Facebook-ul:) si Gabi imi spunea practica ei, retetele ei si comentam din carte unele capitole. Extraordinar de mult a contat sa am un sprijin in prietena mea! Privind in urma realizez ca prietenia ei si dorinta mea de a impartasi beneficiile metodei m-au determinat sa incep sa scriu.
Este cu adevarat o experienta minunata sa ai un bebelus autodiversificat si nu o pot reda in cuvinte sau poze. Am amintiri frumoase, am un copil sanatos dornic de fructe, legume, cu un tranzit sanatos, fara multe pofte si dorinte de a "umple" burtica cu alte alimente decat mancarea familiei.
Copiii de cinci, sase ani sau mai mici vor ajunge sa creasca in primul rand constienti de cand e momentul sa spuna "stop". Emotiile si mancarea - principalul motiv pentru obezitate nu isi mai au locul impreuna. Este minunat sa urmezi o metoda care in sine contribuie la sanatatea copilului in urmatorii zeci de ani. La aspectul sau fizic, la senzatia lui de bine cu el insusi.
Si acum despre practica autodiversificarii in cel mai complet articol de inceput pentru metoda autodiversificarii. Puteti citi aici partea I, iar aici exista colectia articolelor publicate pana acum.
- Cand incepi autodiversificarea privesti masa ca o experienta pentru copil, poate chiar precum
o joaca, mai ales in primele trei saptamani cand de multe ori scapa
mancarea, o strange in manute, mai rar intra pe gat. Acest interval
depinde de la un copil la altul, dar cert este ca trebuie sa nu incepi
cu ideea "mananca x cantitate/ml de supa?", "oare se ineaca", "asa va
face intotdeauna? va arunca pe jos si la 20 de ani cand merge la o cina
cu prietenii". Raspunsul simplu e NU. Ai incredere in copil.
Astfel curat pe manute si bine dispus, la varsta de aproximativ sase luni, atunci cand ne-a aratat ca poate sta bine in fundulet si este foarte interesat de membri familiei cand mananca la masa, iata bebelusul va sta in scaunel de masa sau in bratele parintelui (intotdeauna in pozitia verticala) pentru a incepe aventura solidelor. - Am preparat legumele fierte, nu prea tari, nici prea moi, sub forma de degetel, pentru ca bebe sa le tina mai bine in mana. Pentru ca in cazul nostru nu ne-am grabit sa ii oferim totul fiind cu probleme de diaree si sensibilitate la colon, abia la varsta de 7 luni i-am oferit orez cu legume, paste de orez, floreta de brocoli, dovlecel fiert rondele si cartof fiert rondele.
- Experienta persoanala cu un copilas cu probleme digestive mi-a demonstrat ca o anumita schema de initiere in alimentatie si diversificare naturala e binevenita pentru a evita alergiile si realizarea "dupa ureche" - incepi cu ou, cu miel, cu avocado. Cartea spune ca nu e o problema sa oferi de la inceput orice hrana sanatos in bucatele corecte. Eu am ales sa ofer o saptamana supa clara de radacinoase pentru a evita complicatiile de tip diaree/constipatie/alergie si altele.
- Sfatul meu este sa incepi cu o supa de legume strecurata, cateva lingurite la o ora si jumatate de la o masa de lapte, in jurul varstei de sase luni, pentru a testa stomacul si colonul copilului. Abia dupa o saptamana in care ati vazut cum reactioneaza la aceasta supa simpla fara sare si ulei si clara(strecurata) as incepe gradat cu bucatelele de legume din supa: morcov, pastarnac.
- Alege legumele si fructele locale si cu mii de ani experienta in corpul nostru. La fructe cel mai putin alergen s-a dovedit a fi marul. Fructul are o toleranta foarte buna la stomac si rezolva atat diarea, cat si constipatia la copii.
- In familie am urmarit sa ii oferim alimentele cu potential alergen de tipul peste, ou, lapte de vaca, nuci si altele atunci cand pediatrul le-a recomandat, in principiu dupa 8-9 luni, iar laptele de vaca foarte foarte tarziu si foarte rar dat fiind alergiile din familie. Migdale si nuci a primit bebele dupa un an la inceput mestecate de noi parintii.
Oare ce am eu aici? |
- Programul meselor copilasului nu a fost o prioritare pentru ca a variat in functie de somnul sau, de crestere, locul in care ne aflam (acasa sau la bunici ii varia orarul de somn si masa). Util mi s-a parut sa ii ofer o masa cu mancare la o ora sau o ora si jumatate de la o masa de lapte, mai ales la inceputul diversificarii. NU am inlocuit masa de lapte cu mancare, copilul in timp a renuntat la mesele de laptele matern din timpul zilei, nu in totalitate, le-a rarit, a trecut prin etape. Dupa masa de mancare, ii ofeream la inceput si laptic, dar tot la cateva luni de la inceperea solidelor copilasul a renuntat la lapticul de dupa. De exemplu, la o ora dupa somnul de pranz (cand se trezea mai sugea lapticul mamei) bebe manca o masa consistenta, asa am descoperit ca ii place lui. Fiecare copil este diferit, conteaza sa fim rabdatori si intelegatori cu nevoile lui.
- Cantitatea inghitita este cea pe care corpul bebelusului o poate procesa. Nu te astepta ca bebelusul sa mananca foarte multe solide la inceput si mai ales daca esti o mama care isi alapteaza copilasul continua sa o faci fara termene de ore si minunte, la fel ca inainte si fii sigura ca bebelusul isi reduce singur mesele de lapte. Asteapta o luna si vei vedea cu cata pofta incepe degustarea solidelor.
- Rabdarea si increderea in copil fac minuni. Cu cat intervii mai putin in procesul de hranire, cu atat copilul va deveni mai curios, dar si mai increzator in raport cu mancarea. Eu am adoptat metoda de a pune in farfuria mea ce manca si bebe: betigase de morcov, pastarnac, brocoli sa spunem si mancam cu el, e normal sa dureze o masa chiar si 45 de minute. Dar, nu este bine sa te ridici sa ii stergi, sa speli vase sau sa strangi de pe jos. Incearca sa mesteci si tu mancarea de zece ori, cu mult calm, pune alaturi un ceai bun pentru tine sau o limonada si ai rabdare, bebe invata prin imitatie sa mestece si este atent la tot in jurul sau.
- S-ar putea copilul sa para ca s-a inecat, sa gagaie pana se obisnuieste cu mancarea; acest lucru nu inseamna ca s-a inecat si nici nu presupune ajutor din partea adultului. Am trait de doua ori momente in care copilul a scos singur parca din gatut bucatelele si ma bucur ca nu am intervenit instant pentru ca astfel el a invatat cum sa nu se mai inece, sa mestece, sa scoata din gurita inainte de a inhiti ce este surplus.Decat sa iti fie frica „daca se ineaca”, mai bine citeste inainte un mic ghid de prim ajutor pentru inecare la copilas, este util in orice alta situatie, nu doar la mancare.
- Daca esti putin mai atenta la curatenie, ei bine schimba regulilele macar pentru 6-8 luni pentru ca atunci cand urmam metoda autodiversificarii este mizerie pe jos, pe copil, pe scaun. Copilul manca cu placere. In timpul mesei, cand copilasul va fi mai murdar si simti ca mizeria il impiedica sa manance, il poti sterge usor, dar in rest este indicat sa nu intervii pentru a-i lasa experienta descoperii mancarii asa cum este ea. Riscul daca il tot speli dupa fiecare lingurita, ii tot faci observatie cat si ce arunca pe jos este sa ajungi sa nu mai manance deloc fiindca el stie decat ca asta te supara. Gandeste-te ca un copil asa invata ca lucrurile cad, scapandu-le din manca. Podeaua murdara si vasele nu plang! Copilasul are nevoie de timp sa inteleaga mancarea si de rabdarea ta.
- Un sfat util pentru curatenie cand te copleseste: cumpara servetele umede ieftine/role de hartie, dupa ce termini masa si il speli pe copilas pe fata si pe maini, aduni repede cu ele totul de pe jos si castigi timp. Nu inlocuiesc spalarea podelei, dar macar ai strans lucrurile lipicioase si bebe poate sta pe jos sau alerga in voie in patru labe si pe langa tine. Crede-ma, etapa asta nu dureaza mult, e coplesitoare curatenia dar trece. Eu cumpar produsele de curatenie naturale de la magazin MA-NA (intri aici ) si cand am timp il fac singura din nucile de sapun = un detergent de spalat pe jos foarte bun.
- Masa este un dar divin, ce punem pe
masa la fel. Eu ma simt recunoscatoare pentru ca am o casa si o masa si o familie alaturi. Asta m-a ajutat intotdeauna sa inteleg momentul mesei ca pe o
experienta agreabila si nu ca pe un stres.
- Meniul copilului si orele mesei pot suferi in timp multe modificari si e ok. Astfel NU astepta de la inceput la orar de masa sau la meniuri de tipul supica la ora, fructe la ora. Incearca sa ii oferi bebelusului tau o cat mai mare varietate de hrana sanatoasa, citestes despre alimentele bogate in calciu si fier (minerale pe care laptele matern le pierde mai repede dupa primele 6 luni), alege fructe si legume din productie romaneasca si de sezon. La nivelul proteinelor, trebuie retinut ca laptele matern contine pana la un an tot necesarul de proteine pentru un copilas. Ulterior laptele matern continua sa asigure foarte multi nutrienti prin urmare el este in continuare important in viata copilasului.
- Daca bebe nu mananca cateva zile ce este de facut? Bebe nu a manancat azi si maine. Poimaine e noua zi! Este posibil sa fie bolnav, in eruptie dentara, sa fie cele 2 saptamani intre 9 luni si 11 luni cand alege sa arunce tot pe jos! Sunt zile cand meniul pregatit nu i se potriveste nevoilor organismului de exemplu boala nu ii permite sa manance ce ii oferiti, fiul meu alegea mereu orezul cand avea diaree de la eruptia dentara. Adesea in timpul caldurilor vei vedea cum bebe vrea doar fructe, san sau biberon. Bebe poate alege sa faca atunci altceva : vrea joaca, a schimbat mediul, lipseste unul dintre parinti, a inceput cresa/gradinita, are o enterocolita si vomita, are raceala si il doare gatul sau alt motiv. Stiu ca suntem adesea blamati si te rog pe tine cand se va intampla sa nu manance un timp sa nu iei refuzul copilului de manca cu vinovatie! Pana la urma atunci cand bebe nu mananca ultimul gand ar trebui sa fie "sunt un parinte rau", uite urmez o metoda "noua" (acum privind in urma noi sunt pireurile si pasarea la blender) "Oare unde ajung?". "Sigur gatesc eu prost". Aceste intrebari sunt parte din emotiile noastre. Fricile noastre. Copiii nu mananca pentru ca are hrana un gust sarat sau pentru ca are zumzareli pe ea desenate. Ei mananca, atunci cand urmati aceasta metoda, pentru ca experienteaza si in timp ajung sa manance pentru ca le este foame. In timp copilasul intelege diferenta intre san sau biberon si mancare si alege el singur sa manance.Satietatea e diferita de nevoia de a manca mancare la fel si mestecatul. Astfel bebelusul stie cat are nevoie sa manance, simte cand e satul. E important sa aveti nu atat un copil grasut si frumos cum spuneau bunicile la tara, cat un bebelus care a inteles ce rol are mancarea si isi cunoaste corpul.
- Laptele praf necesita pentru copilasul autodiversificat sa oferi apa mai des insa la randul reprezinta ideea de "masa-mancare" pentru bebelus si nu trebuie inlocuit biberonul cu pireu sau masa de cereale cu lingurita, poti urma metoda autodiversificarii si la bebelusul hranit cu biberonul si te vei bucura de beneficiile nutritive pentru copilas pe termen lung.
- Bebe se trezeste des noaptea, oare nu e satul? Motivul agitatiei din somnul copilasului este adesea agitatia din timpul zilei, chimbari de mediu, pusee de crestere, zgomote sau teama de separare. Acum privind in urma ma distreaza cate retete am incercat pana sa inteleg ca asa de putin conteaza ce a mancat bebe seara pentru un somn linistit. Conteaza sa fiu eu impacata si sa accept ca trezirile sunt o perioada. Sa imi fac o mica bucurie zilnic, sa accept greselilele si sa nu ma judec incat sa acumulez frustrari. Toate trec. Cand bebe incepe sa mearga somnul ii devine mai calm si mai lungi perioadele intre treziri. Sper sa fie mai multe clipele cand simti binecuvantari decat tristeti. Pentru acelea din urma citind despre parentingul bland vei gasi multe raspunsuri pentru problemele de somn si plansul bebelusului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu