|
Sanatatea din bucate |
L-am revazut astazi pe Jamie Oliver intr-una din primele sale emisiuni, un tanar haios si simplu, dar plin de vise si pasionat. Mi-a amintit cat de frumos este sa crezi in visele tale, in lucrurile pe care le faci cu placere si sa indraznesti sa le urmezi...
Mi-au fost intotdeauna dragi ghivecele sau galutesele lui Jamie cu plante aromate: coriandru, oregano, busuioc. Saptamana trecuta a venit timpul sa incepem semanatul de primavara pe balconul inchis unde locuim.Erau zile reci, cu vant si ploaie. Asa ca l-am luat in ajutor si pe Dei Dei si ne-am pus pe treaba. Am avut ghivece cu pamant, lopatica de plastic, masinuta pentru incarcare-descarcare, o grebla de plastic, stropitoare cu apa si cel mai important semintele de busuioc si patrunjel. Ieri a rasarit busuiocul si parca parca vad si fire de patrunjel...Dei imi spunea ca sunt fire de iarba si au in ele "muca" = musca sau insecte. Le-am udat cu el si cred ca a inteles cum din manutele lui, cu pamant si apa, au iesit mici plante.
Plantele aromate au un efect benefic asupra digestiei: cresc apetitul, regleaza digestia, calmeaza balonarea si colicile. Cam toate de la tarhon, la leustean, marar si busuioc au aceste proprietati.
|
Cateva randuri despre multiplele beneficii ale BUSUIOCULUI |
Ca planta de leac, busuiocul apare mentionat inca din timpurile fenicienilor, care-i atribuiau proprietati magice multiple. De asemenea, in culturile vechi precrestine din Orientul Apropiat si mai ales in Palestina busuiocul era considerat o planta sfanta, folosita in scopuri religioase si pastrata pana in vremurile crestinarii Europei.
Planta contine multi compusi chimici derivati, cunoscuti pentru actiunea benefica asupra sanatatii omului si multi flavonoizi polifenolici cum sunt orientin si vicenin. Aceste substante au fost testate in laborator pentru a se observa actiunea lor drept antioxidanti in protectia impotriva peroxidarii ficatului. Frunzele contin multe uleiuri esentiale benefice, cum sunt: eugenol, citronellol, linalool, citral, limonen si terpineol. Acestea sunt recunoscute pentru proprietatile anti-inflamatorii si antibacteriene.
Busuiocul contine cantitati inseminate de beta-caroten, vitamina A, cryptoxanthin, luteina si zeaxanthina, compusi ce lupta impotriva radicalilor liberi si joaca un rol important in procesul de imbatranire si imbolnavire.
Vitamina A este cunoscuta ca avand proprietati antioxidante si este foarte importanta pentru vedere. De asemenea, este utilizata pentru mentinerea sanatatii pielii si a membranei mucoase. Este cunoscut faptul ca alimentele bogate in vitamina A ajuta corpul sa lupte impotriva cancerului aparut la plamani. Din acest motiv, ceaiul de busuioc este util in tratamentul tusei.
Este bogat in vitamina K, cat si in multe minerale: potasiu, mangan, cupru si magneziu. Potasiul este o componenta importanta a celulelor si fluidelor corpului, care ajuta la controlul batailor iminii si la tensiuni, in vreme ce manganul este utilizat de catre organism ca un cofactor pentru enzima antioxidanta superoxide dismutase - SOD.
Frunzele sunt o foarte buna sursa de Fier, continand 3.17 mg/100 g de busuioc proaspat (aprox 26% din DZR). Fierul, ca si componenta a hemoglobinei din celulele rosii, determina capacitatea sangelui de a transporta oxigenul.
MOD DE INTREBUINTARE
Frunze proaspete de busuioc. Frunzele busuiocului pot fi culese proaspete si folosite ca tratament impotriva intepaturilor de insecte si pentru a minimiza inflamatiile si mancarimile.
Infuzie de busuioc. Busuiocul proaspat cules poate fi folosit pentru infuzii.
in perioada imediat urmatoare nasterii, infuzia ajuta la prevenirea retentiei placentei de catre corpul mamei. Anumite surse medicale nu recomanda femeilor insarcinate busuiocul tocmai pentru ca poate duce la riscul de pierdere a sarcinii.
Pentru mamele care alapteaza busuiocul este indicat favorizand lactatia si calmand balonarea.
Cercetatorii biochimisti suedezi au descoperit despre infuzia de busuioc ca in ea sunt prezente peste 14 principii active, care pot folosi drept alternative terapeutice pentru cel putin 40 de tipuri de afectiuni incepand cu problemele de sensibilitate ale tenului si pana la cele complexe de disfunctii neuro-hormonale.
Acelasi studiu arata ca
in frunzele de busuioc sunt prezente sase substante cetonice cu actiune directa asupra celulelor hepatice. Derivate dintr-un alcool secundar, aceste substante apar numai la fierberea frunzelor uscate de busuioc, in prezenta clorurii de sodiu, si cresc potentialul metabolic al celulelor hepatice. Cuplarea acestor molecule pe suprafata membranelor celulelor ficatului determina o reactie biochimica in lant, care conduce la o rapida crestere a fabricarii de enzime necesare ficatului. Ca urmare,
o serie de functii hepatice sunt stimulate, efectele fiind rapide si foarte eficiente. Consumul zilnic de ceai de busuioc, timp de trei saptamani, creste cu 25-35% viteza de metabolizare a unor toxine provenite din alimentatie ( grasimi, carne prajita, coloranti chimici sau alte "E-uri). Totodata,
ceaiul de busuioc creste cu peste 15% sinteza enzimei care distruge alcoolul ca toxic patruns in organism. Si poate diminua pana la anulare toxicitatea a peste 90% din excipientele folosite in fabricarea pastilelor medicamentoase. Pe de alta parte, consumul zilnic de ceai de busuioc scade cu 5-7% efectul nociv al nicotinei si al altor toxice cu nucleu de tip nicotinic, patrunse in sange prin inhalare sau ingestie.
Cercetarile au dovedit ca un consum zilnic de ceai de busuioc pe o perioada lunga poate reduce cu 50% riscul crizelor de variatie de glicemie. (Sursa articol revista Felicia).
Un efect benefic al plantei se observa si asupra sistemului nervos, in termeni populari, frunzele de busuioc puse sub perna aduc un somn profund si odihnitor fiind responsabile si pentru "curatirea" aerului si camerei in care sunt prezente.
Indicatiile si spectrul bolilor in care il puteti utiliza le gasiti
aici
Acum va impartasesc o
reteta de paste delicioasa pe care am folosit-o in
autodiversificare de cand bebe avea peste 7 luni si jumatate.
O jumatate de punga de paste de alac (puteti folosi grau dur, orez, ce-i merge bine lui bebe) se pun in apa fierbinte si se lasa la fiert sase minute. Intre timp curat 4 catei mari de usturoi si ii toc rondele. Apoi ii pun peste doua cani de suc gros de rosii facut in casa (ar merge si unul bio sau de la o producatori de incredere locali) pe care il incalzesc putin, mai mult pentru mine, pentru ca stiu ca la copilasii mici nu le place mancarea calda in primele luni de masa. Apoi opresc focul, pun in sos patru frunze mai mari de busuioc (le-am cumparat dintr-un supermarket) si las totul sub capac pentru cateva minute in care ingredientele se combina. Adaug o parte din pastele scurse si putin ulei de masline. (Pentru mame, tati si copii mai mari mai adaug sare, piper, oregano sau cimbru).
Si-apoi aventura mesei sa inceapa.
Cum am procedat eu la inceput cu bebe in autodiversificare la aceasta reteta
Ii lasam lui Dei sansa sa aleaga: vrea paste simple, paste cu sos mai mult sau cu putin sos. Trei variante pe masuta lui de la scaunelul de bebe.
Felul in care sunt taiate ingredientele ii permite sa le manevreze si sa aleaga ce ii place. Cred ca puteti renunta la usturoi daca de exemplu nu ati testat pana acum reactia copilasului la rosii. In multe cazuri ele pot cauza scaune moi sau putine crampe.Aici intervine busuiocul - un excelent calmant in colici.