luni, 22 aprilie 2013

Bebelusul meu mananca bucuros sau despre autodiversificare partea a II-a

Am scris aici despre autodiversificare, mai exista alte articole similare  despre subiectul diversificarea naturala, cu bucati, finger food, la sase luni.

Sub ce forma oferim mancarea bebelusulii in Baby led weaning? La ce ore mananca? Cat ii oferim? Ce face cand plange?

In randurile urmatoare raspund pas cu pas.

Cheia BLW in primele luni este sa ii oferi copilasului mancarea intr-o forma pe care el o poate gestiona si apuca. Copilasii in varsta de sase luni si mai mult se folosesc de intreaga mana pentru a apuca mancarea de pe masa, abia peste cateva luni isi vor putea folosi degetele impreunate pentru a aduna bucatele mici de pe masa.
Astfel ganditi meniul copilasului incat el/ea sa poate prinde mancarea cu toata mana. Cand copilasul incepe masa pentru primele dati, scopul sau nu va fi foarte clar si atunci bucatile mai lungi, de forma unui deget au sanse mai mari sa fie prinse si directionate usor la gurita decat cele scurte. […]
Brocolli este ideal pentru a-l oferi la inceputul autodiversificarii pentru ca are déjà “maner” si poate fi apucat cu usurinta de copil. Tine-ti minte cand ii oferiti copilasului legume fierte ca acestea nu ar trebui sa fie prea moi deoarece el le va strange in manuta si devin pireu, iar el acumuleaza frustrari.
Un bebelus de circa sase sau sapte luni va apuca o bucata dintr-o leguma de pe masa o va duce la gurita, va musca din ea o bucatica si apoi poate o va arunca pe jos pentru a se indrepta spre altceva disponibil pe masa. Acesta nu este un semn ca nu ii place mancarea, ci mai degraba ca nu este capabil sa isi deschida mana cu scop sau sa se concentreze pe doua lucruri in acelasi timp.
Acest stadiu dureaza diferit de la un copil la altul, insa in general, la opt luni, copilasul va putea déjà sa duca in pumn mancarica la gurita si skillurile de apucare a mancarii se imbunatatesc. Veti observa cum apuca bucatile mici si cum le duce la gurita, iar acel “maner” de la inceput nu mai este necesar. 

Apoi ce urmeaza?
Dupa ce copilasul intelege cum poate apuca mancarea si o duce la gurita, trece de obicei prin faza in care isi foloseste doua maini pentru a baga in gurita mancarea. La inceput copilasul foloseste ambele maini pentru a manca deoarece I se pare mai usor sa isi ghideze mana cu mancarea cu ajutorul celeilalte maini.
Dupa ce va intelege bebelusul acest lucru vei observa ca sansele de a rata gurita cand duce mancarea la ea sunt tot mai mici.
In primele faze copilasii isi pot folosi manutele pentru a le tine pe gura in timp ce mananca. Dupa ce va invata copilasul sa isi tina buzele inchise acest obicei va disparea usor, iar cel/ea isi va folosi mainile mult mai util pentru a le umple cu mancare si a duce la gurita urmatoare imbucatura.
La aproape noua luni copilasul care a urmat metoda BLW va putea sa isi foloseasca aratatorul si degetul mare pentru a ridica bucatele mici de mancare intre ele si a le duce la gurita.Va putea de asemenea sa gestioneze si mancarea mai subtire, astfel ii puteti oferi iaurt sau humus cu baghete subtiri pe care le poate inmuia in iaurt si apoi duce la gurita. Este bine sa ii oferi copilasului posibilitatea de a gestiona diferite tipuri de mancare si texturi de alimente (cu exceptia celor care ar putea duce la inec de tipul alunelor) si chiar sa ii lasi cat mai mult optiunea de a gestiona singur mancarea. Astfel daca inca nu poate pune singur bagheta in iaurt poti sa ii pui tu bagheta in iaurt si apoi sa ii oferi bagheta cu iaurt sa manance de pe ea


“Vorbim adesea despre a-i da copilasului mancare, insa in baby led weaning, bebelusului i se ofera mancarea […] pentru ca mai apoi el sa aleaga ceea ce va face cu ea. Poate o va mirosi, o va rasuci, o va strange, o va arunca, o va duce la gurita; este decizia copilului daca o mananca sau nu. 

Este adesea tentant sa ii pui copilasului mancare in gurita, in locul lui, dar acest lucru nu doar ca il priveaza pe copil de o descoperire proprie, ci este si periculos pentru el, punerea bucatelelor de mancare in gura copilul este un risc de inecare pentru el. Cand alege copilasul de pe masa el va sti ce sa aleaga sa puna in gurita si incercati sa evitati sa ii dati din mana dumneavoastra mancarea ci lasati-l/o sa aleaga de pe masuta lui sau din farfurie singur(a) ce doreste.
Baby led weaning functioneaza cel mai bine daca parintii “ne tinem mainile acasa”. Cu cat ai mai multa incredere in copil si accepti ideea ca va intelege mancarea in ritmul sau, cu atat mai repede acesta va reusi sa invete si va devein mai increzator in el.
Este important sa nu ii oferiti copilasului mancarea prea calda, iar daca toata familia este déjà la masa si mananca incercati sa ii puneti farfuria goala copilasului la racit in frigider, apoi puneti pe ea mancarea pentru a grabi racirea. Altfel copilasul ar dori sa inceapa sa manance si sa exploreze asemeni celor din jur dar devine frustrat de caldura mancarii.

Cat de multa mancare ii oferim?

Cand incepeti autodiversificarea, cel putin in primele saptamani, o mare parte din mancarea oferita va ajunge pe jos, pe scaunel sau in hainele copilului. Asta deoarece, la inceput, copilasul isi pune in gurita o bucata dar o molfaie si nu o inghite. Asta daca reuseste sa o duca la gurita. In primele zile s-ar putea sa vrea sa se joace cu mancarea minute in sir, sau sa se plictiseasca foarte repede.
Cei mai multi dintre copii prefera sa analizeze fiecare bucatica din farfurie, pe rand, apoi sa o ia de la capat intorcandu-se la o bucatica pe care déjà o testasera. Este absolut normal.
Tineti minte ca la acest stadiu de dezvoltare copilasul isi ia toti nutrienti necesari din laptele matern.
Chiar si cand va incepe sa inghita din mancarea oferita, copilul tot va arunca pe jos, va imprastia si se va juca cu mancarea din farfurie. O parte din aceste lucruri copilasul le face cu un scop – acela de a invata – altele le va face pentru ca nu are inca maturitatea/coordonarea necesara pentru a tine mancarea bine in manuta.
Sfatul este sa ii oferiti copilasului trei feluri de mancare diferite la masa, spre exemplu o bucata in forma de dreptunghi (sau deget “finger food”), o floret de broccoli si altceva ce mancati la masa de familie.  
Diversitatea are rolul de a capta atentia copilasului, un singur fel de mancare la o masa risca s ail plictiseasca in timp. Fiti pregatit sa aveti mai multe bucati dintr-un fel de aliment pentru a-i inlocui bucata scapata pe jos. In acelasi timp, nu este indicat sa “umpleti” farfuria copilasului cu multe tipuri de alimente pentru ca il vor confuza. Fiti atenti la modul in care bebelusul  gestioneaza mancarea pentru a stabili cate feluri de mancare puteti pune pe farfuria lui.
Cu timpul va arunca tot mai putina mancare si va duce la gurita tot mai multa, iar astfel veti vedea si cata mancare este nevoie sa ii pregatiti la o masa. Fiti atenti! Puteti cadea usor in capcana “cat trebuie sa manance copilul” si sa decideti pentru el cat este nevoie sa manance, iar acesta NU este scopul autodiversificarii/BLW-ului.  Este burtica copilasului si el stie cat are nevoie sa manance.

Mananca tot sa cresti mare 
Cel mai adesea ni s-a spus in copilarie sa mancam tot din farfurie, cu diverse motivatii, insa acest lucru nu ar trebui sa ii priveasca pe bebelusi, studiile aratand ca un astfel de comportament in copilarie duce la adulti cu probleme de control al greutatii. Prin urmare este important sa nu incerci sa il convingi pe bebelusul sa manance tot din farfurie. Copilasul ar trebui lasat sa manance cat de mult sau de putin doreste din mancarea pe care a primit-o in fata pentru ca stie de cat are nevoie.
Daca a mancat tot ofera-I mai mult sau altceva si atunci are ocazia sa refuze. Poate da din cap in semn ca nu mai vrea sau sa arunce bucatica cu bucatica mancarea pe jos.

Refuzul de a manca 
Daca bebelusul refuza un anumit aliment sau tip de mancare este pentru ca nu are nevoie de el la acea perioada, va fi tentat probabil mai tarziu sa o manance peste o anumita perioada de timp.
Sfatul oferit pe tot parcursul capitolului este de a-I oferi mancare copilasului asemeni celorlati membrii ai familiei si nu de a gati separate pentru el, macar o parte din mancare sa fie identical la copil si la familie. Cu mentiunea ca mancarea oferita sa fie sanatoasa, iar copilasul la inceputul mesei sa fie spalat pe maini.

Aveti grija la acest aspect!
Ocazional, copilasul poate tine o bucatica din mancare in obrajor chiar la finalul mesei.  Asta se intampla in general pana sa invete cum sa isi foloseasca limba pentru a duce dintre dinti si de la gingii, obraz bucatile de mancare.
Pentru a fi siguri ca este ok, dupa terminarea mesei, inainte de a incepe joaca sau somnul, puteti verifica daca mai are in gurita “ascunsa” o bucatica de mancare. Puteti face acest lucru printr-un joculet spunandu-I sa deschida gurita sau chiar intrand in joc si deschizand-o pe a voastra, iar daca este mai mare ii puteti spune sa puna degetelul la obrajor sa vada daca este ceva acolo.

Cum il ajut sa invete?
Bebelusii adora sa imite prin urmare este important sa mancam la aceiasi masa cu ei si de preferat mancarea pe care le-o oferim, cat mai des posibil. Vei vedea ca va prefera mancarea din farfuria parintelui, chiar daca are in farfuria lui acelasi lucru!

Vorbeste cu bebe despre mancarea din farfurie, spune numele fructului de exemplu, descrieti culorile, textura, locul de unde ati cules-o sau cumparat-o, cine a trimis-o (bunica de exemplu).
Invatatul prin imitatie presupune ca mai intai sa observe cum se face de catre altii, apoi sa faci la randul tau si chiar sa gresesti. Este important sa il lasati pe bebelus sa gestioneze el singur mancarea. Deci nu sa ii oferiti mai mult ajutor decat are nevoie. 
Pana la urma, pentru copil o bucata scapata pe jos nu este un esec, iar alta dusa la gurita nu este un success, toate fac parte din “experimentarea” mancarii.  Incercarea de a-l ajuta pe copil poate sa il distraga de la procesul invatarii in sine. Daca va avea nevoie de ajutorul tau ca parinte, copilul te va anunta. Cei mai multi dintre copii prefera sa gestioneze mancarea pe cont propriu.
S-ar putea sa observe ca bebelusul “gagaie” ocazional cand ia mancarea in gurita si incearca sa o inghita in special la inceput in primele saptamani. Acest lucru nu trebuie sa va sperie si nu ar trebui sa opriti copilul deoarece este parte din procesul de invatare si astfel copilasul intelege exact cata mancare sa puna in gurita si cum sa o introduca incat sa nu mearga gresit fara a o mesteca.
Va renunta sa mai “gagaie” in cateva saptamani, pe masura ce va invata cum sa controleze acest aspect.Daca priviti mesele asemeni unor oportunitati de invatare si nu de hranire propriu-zisa, la inceput, veti descoperi ca nu este nevoie sa le limitati un program sau sa aveti doar una sau doua mese pe zi de BLW.  Cu cat are mai mult ocazia sa exerseze, cu atat va reusi mai repede bebelsuul sa descopere cum sa se hraneasca singur. 

Ne putem astepta la frustrarile unui bebelus in special la inceputul autodiversificarii cand acesta doreste sa faca mai mule lucruri cu mancarea decat reuseste. Daca nu este vorba de un bebelus flamand, care de fapt are nevoie de masa lui de lapte, o parte din problem se pot datora felului in care arata mancarea: poate fi taiata intr-un mod care nu ii permite copilului sa o tina in mana sau ii aluneca din manuta. Chiar daca este ceva firesc sa fie frustrate, bebelusii trec peste etapa aceasta intr-o saptamana sau mai putin, asa cum ar face-o cand primesc o jucarie noua.

Cat dureaza masa?
Bebelusii au nevoi e de timp sa exploreze mancarea. Ar putea sa le ia chiar 40 de minute la inceput sa “termine” masa. […] Este important sa ii lasi bebelusului timp pentru ca el mesteca pe indelete. De asemenea, in timp, el descopera cand i se umple burtica si invata ca este satul.
Sa stai pe margine si sa il lasi pe copilasul sa experimenteze poate fi cea mai grea parte din BLW. Poti fi linistit pentru ca aceasta perioada nu va dura o vesnicie, ci doar cateva saptamani. 

Masa impreuna 


S-ar putea sa va intereseze si un ghid de autodiversificare pe scurt - inspirat de Gill Rapley.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu