Introducere in Baby led weaning

Am selectat cateva idei asa cum le-am inteles in urma cu mai multi ani din cartea Baby led weaning.
Sper ca ele va ajuta si m-as bucura sa beneficiati de cat mai multa informatie corecta despre metoda BLW, despre care puteti citi pe indelete mai multe in alte postari si pagini dedicate.





Am inteles citind lucrarea ca atunci cand un bebe sta in sezut si a ajuns la sase luni e momentul inceperii Diversificarii.





Bebeblusii sunt curiosi la aceasta varsta si se bucura nespus cand sunt inclusi in acest program. 

Atunci cand mancame important sa fie prezent la masa cu tine si familia si sa ii dai eventual chiar o lingurita de plastic pentru ca el/ea sa se joace se va bucura foarte mult. S-ar putea sa doresti inainte sa incepi BLW sa il pui intr-un scaunel special. 

Multi parinti gasesc mai comod sa tina bebelusul la inceput in brate in timp ce ei sunt asezati pe scaun. 

Citind am inteles ca indiferent ce ati decide inainte de a incepe aventura Diversificarii e important sa fim siguri ca bebelusul este in siguranta si sta in fundulet cu spatele in pozitie complet verticala. 
Aplecatul pe spate al copilului poate fi periculos prin urmare nu lasati copilasul sa manance singur.



Tips and tricks - cum incepe BLW? 

Copilul sta bine in fundulet singur acest lucru putand varia de la 5 luni pana la 7 luni.



Meniul lui bebe - cand, cum, ce mananca?

Chiar daca cele mai multe carti va sugereaza diverse meniuri si orar de masa in concordanta cu ele pentru introducerea solidelor bebelusului acestea lucruri nu sunt necesare cand aplicati autodiversificarea.

Ideea sau sfatul de a oferi doar un aliment pe zi urmat apoi de al doilea si al treilea cu distanta de trei zile intre ele, transmis din generatie in generatie, a fost gandit pentru perioada cand diversificarea sugarilor se facea de la varste precoce precum trei sau patru luni, in conditiile in care sistemul lor digestiv nu era pregatit pentru asta.  Bebelusii de sase luni sau mai mult nu mai au aceleasi probleme deoarece corpul lor este mai bine dezvoltat.

Tot ceea ce trebuie sa faceti la sase luni este sa incepeti sa includeti pe copilas in mesele dumnevoastra zilnice, fie ca este vorba de mic dejun, pranz, cina sau gustare cum mentiunea ca atunci cand o faceti bebelusul nu este marait (in engleza grumpy), obosit, flamand sau bolnav.

Este important ca bebelusul sa nu fie flamand cand va asezati la masa deoarece in primele saptamani de experienta BLW, mesele nu “au treaba” cu mancatul in sine, ci mai degraba cu explorarea, copierea celor din jur (vezi mestecare, socializare) si chiar joaca. Acest aspect la autodiversificarii (BLW) este complet diferit de sfaturile si ideile diversificarii generale prin care copilul este “indicat” a fi pus flamand la masa de solide. Daca incercati sa puneti copilasul la masa cand este flamand acesta nu va fi interesat sa exploreze mancarea, ci se va umple de frustrari si nervi asa cum ar face langa o jucariie.











Bebe isi poate lua cat mai mult din nevoile corpului si de foame din laptele matern si totodata poate sa se bucure de explorarea mancarii ca activitate separata.

Atentie!!!

Copilasul nu stie inca ce este mancarea solida si ca  ii poate umple burtica, daca credeti ca va fi prea flamand pana ii este gata masa de solide fiti pregatita pentru a-i da laptele. Daca dupa alaptare devine mai adormit bebelusul, amanati masa de solide pentru cand este intr-o perioada mai alerta.

Nu conteaza daca “ratati” mesele de autodiversificare la aceasta etapa deoarece copilasul se bazeaza pe mesele de lapte pentru as-si lua nutrientii pentru inca cateva luni inainte.  Deci, chiar daca este minunat sa aveti copilul la masa cu voi, ori de cate ori puteti, nu insistati pe acest lucru. In final parintii ajung sa isi dezvolte un program bazat pe nevoile copilului (N.R. sa aiba copilul un program de mese) dar acest lucru se intampla in mod natural in jurul varstei de un an.

Interesul manifestat de copil pentru mancare poate varia de la o zi la alta.
S-ar putea sa vrea sa manance la fiecare masa propusa timp de trei zile, pentru ca mai apoi sa treaca la mese de lapte si doar atat inca patru zile. Acesta este modul in care copilul progreseaza natural, in ritmul lui, dupa modelul doi pasi inainte, unul inapoi, si nu trebuie sa va ganditi sa urmati un program strict de mese asa cum parintii sunt adesea incurajati.


Am inteles ca este esential in BLW pe bebe sa fie el in controlul procesului hranirii - sa fie el cel care duce mancarea la gura si tot el cel care alege ce mananca, cat si la ce ore  iar astfel copilasul va creste treptat cantitatea de solide inghitita. In acest mod copilasul va putea lua din laptele matern sau din formula (dupa caz) cantitatea de nutritenti necesara in loc sa ii umpleti stomacul cu pireuri si alte lucruri mai putin nutritive, totodata copilasul astfel se adapteaza in ritmul sau la diversificare.

Continuare Autodiversificare (II)

Un comentariu: