Autodiversificarea sau Baby Led Weaning,tehnica bazata pe cartea cu acelasi nume scrisa de Gill Rapley si Tracey Murkett, presupune sa ii lasi oportunitatea copilului sa se hraneasca singur de la inceputul diversificarii, respectiv in jurul varstei de 6 luni cand bebe sta deja in fund in scaun.
Cred ca este modul cel mai simplu si mai apropiat speciei noastre de a ne hrani, pornind de la alaptarea exclusiva pana la sase luni si continuand cu laptele matern la cerere si cu hrana solida in combinatiile sanatoase pentru copilas.
In practica, am descoperit ca alaptand si folosind principiile autodiversificarii i-am lasat copilului sansa de a descoperi singur, in timpul lui, cu manuta lui, mancarea si rolul ei. Asta a ajutat enorm copilul si familia sa invete ce inseamna mancarea sanatoasa si sa nu aiba obiceiuri alimentare nesanatoase, asa cum scriam despre mancatul bebelusului fara zumzetul jucariilor.
Bebelusul mi-a demonstrat in timp ca stie ce alimente sa consume, in masura in care si eu la randul meu il ajut oferindu-i hrana sanatoasa. Cum a reusit? Inca incerc sa imi raspund la intrebare. Poate instinctul sau poate cunostiintele acumulate in uter din gusturile mamei sau preexistenta unui „bagaj de informatie” i-au permis sa stie ce are nevoie pentru a fi sanatos si l-au ajutat pentru ca el a fost dupa nastere cu o sensibilitate mai mare a aparatului digestiv.
Cert este ca, in
discutia cu alte mame, in lecturile mele, am descoperit ca nu este singurul
copilas educat de la sine sa stie ce are nevoie de la mediul inconjurator. Si
alti bebelusi fac asta, practic este un lucru natural pentru ei. De aici a
venit si numele blogului. Apoi am aflat de la strabunica mea, mama a noua copii
sanatosi, alaptati si diversificati,cum se faceau lucrurile in urma cu 50 de ani
si cat de normal era sa alaptezi la cerere, chiar si dupa sase luni.
Cand copilasul statea in fundulet bine si intindea mana dupa mancare sa ii oferi sansa sa stea la masa familiei si sa primeasca gradual legume fierte, fructe de sezon sau banala coaja de paine de casa de care el se bucura morfolind-o in manuta, apoi ducand-o la gurita si tot asa.
Mama nu ii oferea „orice” copilului, stia rolul plantelor, actiunea pe care o au legumele, fructele si plantele medicinale, iar totul se transmitea din generatie in generatie.
Cand copilasul statea in fundulet bine si intindea mana dupa mancare sa ii oferi sansa sa stea la masa familiei si sa primeasca gradual legume fierte, fructe de sezon sau banala coaja de paine de casa de care el se bucura morfolind-o in manuta, apoi ducand-o la gurita si tot asa.
Mama nu ii oferea „orice” copilului, stia rolul plantelor, actiunea pe care o au legumele, fructele si plantele medicinale, iar totul se transmitea din generatie in generatie.
Mi-am
dat seama ca tot ce am citit in celebra carte despre metoda
autodiversificarii „baby led weaning” - scrisa de Gill Rapley &
Tracey Murkett - este modul in care de sute de ani incep aventura
diversificarii copilasii la tara in Ardeal si se pare ca mai peste tot in lume.
Din pacate, ultimul secol a adus o industrializarea masiva a hranei si odata cu
ea trecerea copiilor de la 3 luni de viata la regim cu lapte praf sau de vaca,
la o rapida si mult prea din timp diversificare.
Dincolo de mancare bucatele in baby led weaning sau autodiversificare este important
ca bebelusul sa nu fie flamand cand va asezati la masa deoarece in primele
saptamani de experienta BLW, mesele nu “au treaba” cu mancatul in sine, ci mai
degraba cu explorarea, copierea celor din jur (vezi mestecare, socializare) si
chiar joaca. Acest aspect la autodiversificarii (BLW) este complet diferit de
sfaturile si ideile diversificarii generale prin care copilul este “indicat” a
fi pus flamand la masa de solide. Daca incercati sa puneti copilasul la masa
cand este flamand acesta nu va fi interesat sa exploreze mancarea, ci se va
umple de frustrari si nervi asa cum ar face langa o jucarie noua."
Iata si colectia articolelor baby led weaning...de la start la o super calatorie
Cum pun in practica autodiversificarea I
Cum pun in practica autodiversificarea I
Ghidul autodiversificarii de la kilometrul 2 la ....50, 200 :) mai numarati? - Cum pun in practica autodiversificarea II
Bebelusul meu mananca bucuros sau despre autodiversificare
Bebelusul meu mananca bucuros sau despre autodiversificare
Diversificarea naturala de la cartea Baby led weaning la practica de zi cu zi
Start la Baby Led Weaning- un ghid de autodiversificare pe scurt - inspirat de Gill Rapley.
Masa in familie cheia de aur
Masa in familie presupune sa ne asezam chiar asa la o masa si sa mancam impreuna, o hrana sanatoasa, noi parintii si bebelusul.
Daca faceti deja asta cu bebelusul este minunat, daca inca nu o faceti, poate v-ati gandit ca exista o alternativa la imaginea mamei cu lingurita de pireu in fata scaunelului copilului. :-)
Sa o luam cu inceputul. Cand masa este gata pregatita si asezata, puteti pune copilasul in scaunul sau sau poate la inceput in bratele mamei daca nu aveti scaunelul in casa, sunteti la bunici de exemplu.
Meniul Comun pentru toti membrii familiei este o regula de aur pentru succesul mesei in familie si al diversificarii.
Astfel, ideal este sa preparati o masa in care fiecare membru al familiei sa aiba in farfurie aceleasi lucruri in format similar legumele, proteinele, pastele/orezul etc cat mai sanatos pentru a le putea oferi si copilasului.
Adaptati meniul familiei la copil si veti invata sa mancati mai sanatos, veti reusi sa reduceti chiar excesul de kilograme si va veti bucura de un nou stil de viata: fara chipsuri, mezeluri sau cola. Nu este simplu, dar merita sa investiti energie si timp si chiar sa va surprindeti cu noi idei de meniu!
Ce rol are masa in familie cand incepeti autodiversificarea?
1. Copilul invata astfel ce inseamna obiectele din farfurie: rolul + numele lor. Parintii ii arata bebelusului prin exemplul personal care este rostul mancarii din farfuria lui si il ajuta sa faca primul pas spre diversificarea naturala si totodata primul si cel mai important pas spre o masa fara zumzet de jucarii si lacrimi.
2. Bebelusul invata sa mestece observandu-va pe voi parintii cum mestecati hrana, cum folositi tacamurile, cum purtati o conversatie. Opinia generala este sa nu ii oferim copilasului alimente solide, ci doar pasate pana are dinti sa mestece, un lucru diferit de la un copil la altul si fara o baza solida stiintifica. Copilasul nu are nevoie de dinti sa mestece mancarea, acest lucru poate fi realizat cu usurinta cu gingiile, dar in ritmul fiecarui individ.
3. Acest tip de masa in familie ajuta sa se dezvolta o armonie intre minte si trup. Creierul bebelusului asezat la masa decodifica mesajele in timp ce mananca singur prin autodiversificare si afla ce inseamna masa si rolul ei pentru trup (organele trimit stimuli la creier si acesta leaga informatie cu scopul de hranire a corpului), copilasul singur va duce la gurita mancarea, un morcov fiert sau brocoli, sa spunem.
Ultimul pas prin imitatia masticatiei se creaza in gura bebelului saliva - o substanta extraordinar de importanta intr-o digestie sanatoasa.
Toate aceste lucruri NU se intampla atunci cand hraniti bebelusul cu pireuri sau alimente pasate.
4. Masa in familie ne invata sa avem rabdare si respect pentru toti membrii casei indiferent de varsta.
S-ar putea sa va fie de folos sa stiti
- Copilasul poate mananca mai incet decat restul familiei si de multe ori pofta ii vine mancand. Astfel, el va fi asteptat si respectat cu adevarat pentru alegerile lui. Parintii nu vor strange masa pana copilul nu termina de mancat.
- Mama/Tata/Bunica/Bona ramane langa copil pana termina de mancat si il supravegheaza, eventual mai mananca la randul ei/lui daca nu a terminat masa bebelusul. Evitati pe cat posibil sa incepeti spalatul vaselor, stersul pe jos sau vorbitul la telefonul mobil in timpul mesei copilasului!
- Vorbiti-i copilasului despre ceea ce mananca si chiar povestiti-i despre legume si fructe cum apar in gradina (o povestioara cu bunica la tara sau cu doamna de la piata de unde le-ati cumparat cu o zi inainte, lucruri familiare spuse pe un ton cald) toate informatiile il vor ajuta sa decodifice mai repede lumea din jur si astfel sa vorbeasca cu pasi repezi.
- Tot mai multe studii arata ca mizeria de pe mainile copiilor are parti bune la nivel celular permite constructia pielii, a anumitor bacterii sanatoase si ii ajuta pe copii sa intelaga psihic materia din jurul lor. Din toata inima va rog parinti si bunici sa nu stergeti excesiv pe maini si fata in timpul mesei - si murdaria este o experienta pozitiva pentru el, de fapt punand mainile in mancare copilul invata lucruri noi.
- Bucatelele in plus. Incercati sa aveti mereu mancarea in plus la indemana pentru a-i oferi copilasului in plus daca le-a aruncat pe jos/scapat din masa
- Oferiti apa la nevoie copilasului. Despre cum faceti asta in autodiversificarea aici
- Bebe nu mananca azi si maine. Poimaine e noua zi! Acceptati ca sunt zile cand meniul pregatit nu i se potriveste nevoilor organismului (este bolnav, este in eruptie dentara, vrea joaca, a schimbat mediul, lipseste unul dintre parinti, a inceput cresa/gradinita, are o enterocolita si vomita, are raceala si il doare gatul sau alt motiv) si nu luati refuzul copilului de manca in tragic sau cu vinovatie. Poate credeti ca nu gatiti bine sau ca ati gresit urmand aceasta metoda, incepeti prin a nu va judeca. Este important sa intelegem ca bebelusul stie cat are nevoie sa manance. E important sa aveti nu atat un copil grasut si frumos cum spuneau bunicile la tara, cat un bebelus care a inteles ce rol are mancarea si isi cunoaste corpul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu