Baietelul meu este in ultimul timp doar cu gandul la pizza si astfel am ajuns sa avem cate o seara italiana la cateva zile sau saptamanal in timpul caniculei.
Am descoperit o reteta simpla si usor de pus in practica a aluatului de pizza si compozitie usor digerabila si gustoasa pentru intreaga familie, poate fi folosit cu succes in meniul de autodiversificare dupa ce bebelusul a testat deja glutenul, sosul de rosie si lactatele.
Am descoperit o reteta simpla si usor de pus in practica a aluatului de pizza si compozitie usor digerabila si gustoasa pentru intreaga familie, poate fi folosit cu succes in meniul de autodiversificare dupa ce bebelusul a testat deja glutenul, sosul de rosie si lactatele.
Reteta pizza super simpla cu aluat fara ou si lapte
Pasul 1. Masuram 2 cani de faina aflata la temperatura camerei nu din frigider. Puteti folosi faina alba ecologice sau un amestec de faina alba cu faina integrala. Peste cele 2 cani de faina se pune in bol un sfert de cana de malai - faina de porumb.
Pasul 2. Peste ele punem
o cana (am folosit masura de la faina) cu apa calduta
in care am dizolvat si am lasat sa stea timp de 10 minute o lingurita
de drojdie uscata. E important apa sa fie calduta.
Puteti folosi in locul drojdiei uscate o drojdie sanatoasa solida pe care trebuie sa o tinem in frigider. La drojdia solida bucata folosita (un sfert din cubul clasic mic) se amesteca cu foarte putin zahar pentru a trece din solid intr-un amestec lichid. Daca alegeti drojdie solida puneti in plus o cana cu apa calduta.
Puteti folosi in locul drojdiei uscate o drojdie sanatoasa solida pe care trebuie sa o tinem in frigider. La drojdia solida bucata folosita (un sfert din cubul clasic mic) se amesteca cu foarte putin zahar pentru a trece din solid intr-un amestec lichid. Daca alegeti drojdie solida puneti in plus o cana cu apa calduta.
Pasul 3. Se framanta aluatul din faina si apa (in care am
dizolvat drojdie) si se mai pun 2 linguri ulei de masline si putina sare.
Aluatul
trebuie sa nu fie dur ci sa fie mai moale, sa il poti manevra, si daca
simti ca e prea fainos mai pui cate o palma de apa (iti uzi doar palma daca simti ca NU mai trebuie apa multa). Faci totul pentru a fi usor de manuit.
La fel daca simti ca e prea lipicios mai
presari putina faina. El in timp ce il tot intoarci in vas devine mai
elastic si simtiti si cum se incalzeste.
TIMP ia circa 10 minute,
chiar 5 minute. Am ales cea mai simpla reteta.
Pasul 5. Dospitul Iei aluatul, il pui intr-un vas in
care ai mai pus 2 picuri de ulei de masline pe fund, poate fi acelasi vas in
care ai framantat daca nu ai altul curat si il lasi la dospit 30 de minute sa creasca cam inca o
data cat e acum. Bun, e bine daca poti sa il lasi pe ceva cald, de tip
calorifer, dar merge folosita o oala cu putina apa fiarta in ea. Sa fie stins focul sub oala si peste oala pus un capac, iar pe capac se pune vasul nostru incat sa nu ia prea multa caldura deodata.
TIMP Dospitul dureaza in medie 20-30 de minute, verifici astfel: daca s-a dublat aluatul e dospit bine.
TIMP Dospitul dureaza in medie 20-30 de minute, verifici astfel: daca s-a dublat aluatul e dospit bine.
Pasul 6. Aluatul dospit il imparti ca pentru 2 pizza rotunde sau merge pentru 1 tava mare de cuptor metalica. Ungi cu ulei tavile/tava sau pui hartie de copt. Teoria spune sa il mai lasi sa ma stea
in tava 10 minute sa mai creasca, practica spune ca iese bun si daca il pui in tava, torni sosul, ingredientele si il dai la cuptor:).
Pasul 7. Peste aluatul de pizza eu pun sosul de rosii cu busuioc (este o super planta aromata extrem de benefica), putin cimbru si usturoi.
Pasul 8. Apoi peste blat si sosul despre care am scris mai sus pun mozzarella fasie sau rasa sau feie rotunda, ung fiecare felie cu putin sos, presar ardei sau porumb sau rosie uscata, iar pentru decor si sanatate am adaugat cateva frunze de busuioc din ghiveciul lui Dei:).
Blatul va iese crocant si asemantor cu cel de la o pizza in cuptorul cu lemne, daca vreti un blat mai gros puteti pune mai mult aluat in tava rotunda sau faceti intr-o tava dreptunghiulara o singura pizza.
Reteta mea de pizza lacto-vegetariana preferata "al pomodori secchi"
Am facut blatul si sosul asa cum descriu in randurile de mai sus, cu mentiunea ca am pus in sosul de rosii 4 catei de usturoi taiati felii si i-am lasat sa fiarba cu mirodeniile circa 5 minute.
Peste blatul de pizza am turnat sosul, am pus mozzarella felli, am pus rosiile uscate din ulei cu mirodeni (se gasesc la pretul de circa 10 lei borcanelul - eu am folosit 1/2 de borcan la 2 pizza) - 4 sau 5 bucati de rosie la o pizza si am presarat cateva capere.
Am mai presarat putin din sosul de rosii peste aceasta compozitie si putin oregano uscat.
Peste blatul de pizza am turnat sosul, am pus mozzarella felli, am pus rosiile uscate din ulei cu mirodeni (se gasesc la pretul de circa 10 lei borcanelul - eu am folosit 1/2 de borcan la 2 pizza) - 4 sau 5 bucati de rosie la o pizza si am presarat cateva capere.
Am mai presarat putin din sosul de rosii peste aceasta compozitie si putin oregano uscat.
Am lasat pizza in cuptor circa 10-12 minute.
Deliciu!
Folositi cantitatile de la pizza pentru aluat din reteta de mai sus.
Cand aluatul a fost framanat faceti din el minim 4 bile si le lasati la dospit 20 de minute apoi pe fiecare o intindeti pe o suprafata pe care ati pus faina din plin si faceti niste forme dreptunghiulare mai groase, ca suprafata sa fie de 2 ori cat palma, deci nu foarte mari. Sa aiba inaltimea unui cutit adica sa nu fie subtiri ca o clatita.
Deasupra puteti unge aluatul cu putin ulei si presarati putina sare.
Puneti in tava tapetata cu hartie de copt in cuptorul fierbinte, la 220 de grade, in 5-6-7 minute veti vedea deja rezultatele, arata super, se umfla exact ca la restaurant.
Deliciu!
Reteta pentru lipie vegetariana stilul libanez din aluat de paine fara ou si lapte si grasime animala
Folositi cantitatile de la pizza pentru aluat din reteta de mai sus.
Cand aluatul a fost framanat faceti din el minim 4 bile si le lasati la dospit 20 de minute apoi pe fiecare o intindeti pe o suprafata pe care ati pus faina din plin si faceti niste forme dreptunghiulare mai groase, ca suprafata sa fie de 2 ori cat palma, deci nu foarte mari. Sa aiba inaltimea unui cutit adica sa nu fie subtiri ca o clatita.
Deasupra puteti unge aluatul cu putin ulei si presarati putina sare.
Puneti in tava tapetata cu hartie de copt in cuptorul fierbinte, la 220 de grade, in 5-6-7 minute veti vedea deja rezultatele, arata super, se umfla exact ca la restaurant.
Acest articol a fost updatat ianuarie 2016
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu