luni, 4 august 2014

Sarbatorim darul vietii

Sarbatorirea unei Saptamani dedicate Alatarii are loc anual in lume intre 1 si 7 august. Prima data fiul meu avea deja 1 an si ma confruntasem cu sfaturi bune despre cum nu mai e bine sa ii ofer laptele matern. Intre timp de foarte multe ori alaptarea a fost cel mai bun mod de a preveni dezvoltarea la nivel extrem a bolilor infectioase, a insemnat ca am fost acasa si nu in spital si poate cel mai frumos dar pe care i l-am putut face fiului meu. Asa il simte el. Scriu asta pentru ca nu l-am nascut natural si nu a fost simplu sa alaptez si inteleg orice mama care din orice motiv acum nu alapteaza. Facem tot ce putem si credem ca e bine pentru copiii nostri.

"Știai că doar 14% dintre copiii din România sunt alăptați exclusiv până la vârsta de 6 luni? Ceva atât de natural s-a transformat într-un act de curaj sau mare îndrăzneală sau luptă cu medicii sau familia sau ”mituri” ale generației anterioare. Sau renunțare, frică, lipsă de încredere. De aceea cred că o astfel de sărbătoare poate aduce mai multă conștientizare și poate să scoată din casă mai multe mame care reușesc să alăpteze (copii mai mici sau mai mari), care au experiență, care consideră toate aceste lucruri normale, firești și care vor să arate lumii, nu numai că este atât de bine pentru mamă și copil dar și că adulții, tinerii, copiii din jurul lor poate ar trebui să-și schimbe concepții, inhibițiile sau prejudecățile. 
Știați că Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea până la cel puțin 2 ani. Cum se face că la noi vârsta e din ce în ce mai mică sau mamele care alăptează după vârsta de 1 an sunt privite ciudat sau judecate?
Mai multe despre activitatile desfasurate -Când toată lumea află despre Săptămâna Internațională a Alăptării
Ai cateva clipe libere sa urmaresti cea mai frumoasa explicatie pro alaptare de la un tata spusa in stil mastechef?


Orice mama care nu alapteaza dar are banii pentru lapte praf stie cat o costa pe luna. Ei bine incurajarea alaptarii ar ajuta la scaderea mortalitatii infantile pentru acele mame care nu au sansa sa primeasca cu bucurie in familie copilasul si nu se pot bucura de veniturile necesare, iar laptele matern copiilor lor chiar le salveaza viata!

Incurajati alaptarea indiferent daca sunteti parinte, indiferent daca va plac mamele care indraznesc sa alapteze pe banca de langa in parc (poate chiar va enerveaza, pot intelege), totusi incurajati alaptarea..o faceti pentru un viitor sanatos pentru noi toti!

Acest articol a fost updatat in iunie 2015.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu