marți, 29 ianuarie 2013

Masa in familie este cheia de aur in autodiversificare

Va mai amintiti cum luati masa in familie in copilarie? Era un moment fericit? Era o traditie sau se intampla pe fuga doar din cand in cand. Poate nu era o traditie acasa la voi dar, cu siguranta ati intalnit-o in familia prietenilor sau cand mergeati in vacante la bunici.
Ei bine, as vrea sa luati in considerare faptul ca acest obicei va poate ajuta copilasul sa fie unul cu adevarat interesat de mancare prin urmare sa fiti acea mama fericita al carui copil mananca, atat cat simte el nevoia hrana solida.
Acest blog si ideile despre care va vor scrie pornesc din experienta personala si de la visul meu in care noi toti oamenii invatam sa retraim frumos. Studiile recente realizate in Marea Britanie arata importanta obiceiurilor bune deprinse in alimentatia copilului si a autodiversificarii (baby led weaning-ului) si cum astfel se pot combata ulterior bolile de stomac, obezitatea sau chiar diabetul infantil. Va vorbesc despre autodiversificare, un concept traditional de alimentatie cu hrana solida a bebelusului cu multiple beneficii pe termen lung pentru copil si familie.

Masa in familie presupune sa ne asezam chiar asa la o masa si sa mancam impreuna, o hrana sanatoasa, noi parintii si bebelusul.
Daca faceti deja asta cu bebelusul este minunat, daca inca nu o faceti, poate v-ati gandit ca exista o alternativa la imaginea mamei cu lingurita de pireu in fata scaunelului copilului. :-) 

Sa o luam cu inceputul. Cand masa este gata pregatita si asezata, puteti pune copilasul in scaunul sau sau poate la inceput in bratele mamei daca nu aveti scaunelul in casa, sunteti la bunici de exemplu.
Meniul Comun pentru toti membrii familiei este o regula de aur pentru succesul mesei in familie si al diversificarii.
Astfel, ideal este sa preparati o masa in care fiecare membru al familiei sa aiba in farfurie aceleasi lucruri in format similar legumele, proteinele, pastele/orezul etc cat mai sanatos pentru a le putea oferi si copilasului. 

Adaptati meniul familiei la copil si veti invata sa mancati mai sanatos, veti reusi sa reduceti chiar excesul de kilograme si va veti bucura de un nou stil de viata: fara chipsuri, mezeluri sau cola. Nu este simplu, dar merita sa investiti energie si timp si chiar sa va surprindeti cu noi idei de meniu!

Ce rol are masa in familie cand incepeti autodiversificarea?

1. Copilul invata astfel ce inseamna obiectele din farfurie: rolul + numele lor. Parintii ii arata bebelusului prin exemplul personal care este rostul mancarii din farfuria lui si il ajuta sa faca primul pas spre diversificarea naturala si totodata primul si cel mai important pas spre o masa fara zumzet de jucarii si lacrimi.
2. Bebelusul invata sa mestece  observandu-va pe voi parintii cum mestecati hrana, cum folositi tacamurile, cum purtati o conversatie.  Opinia generala este sa nu ii oferim copilasului alimente solide, ci doar pasate pana are dinti sa mestece, un lucru diferit de la un copil la altul si fara o baza solida stiintifica. Copilasul nu are nevoie de dinti sa mestece mancarea, acest lucru poate fi realizat cu usurinta cu gingiile, dar in ritmul fiecarui individ.
3. Acest tip de masa in familie ajuta sa se dezvolta o armonie intre minte si trup. Creierul bebelusului asezat la masa decodifica mesajele in timp ce mananca singur prin autodiversificare si afla ce inseamna masa si rolul ei pentru trup (organele trimit stimuli la creier si acesta leaga informatie cu scopul de hranire a corpului), copilasul singur va duce la gurita mancarea, un morcov fiert sau brocoli, sa spunem. 
Ultimul pas prin imitatia masticatiei se creaza in gura bebelului saliva - o substanta extraordinar de importanta intr-o digestie sanatoasa. 
Toate aceste lucruri NU se intampla atunci cand hraniti bebelusul cu pireuri sau alimente pasate.
4. Masa in familie ne invata sa avem rabdare si respect pentru toti membrii casei indiferent de varsta.

S-ar putea sa va fie de folos sa stiti
  • Copilasul poate mananca mai incet decat restul familiei si de multe ori pofta ii vine mancand. Astfel, el va fi asteptat si respectat cu adevarat pentru alegerile lui. Parintii nu vor strange masa pana copilul nu termina de mancat.  
  • Mama/Tata/Bunica/Bona ramane langa copil pana termina de mancat si il supravegheaza, eventual mai mananca la randul ei/lui daca nu a terminat masa bebelusul. Evitati pe cat posibil sa incepeti spalatul vaselor, stersul pe jos sau vorbitul la telefonul mobil in timpul mesei copilasului!
  • Vorbiti-i copilasului despre ceea ce mananca si chiar povestiti-i despre legume si fructe cum apar in gradina (o povestioara cu bunica la tara sau cu doamna de la piata de unde le-ati cumparat cu o zi inainte, lucruri familiare spuse pe un ton cald) toate informatiile il vor ajuta sa decodifice mai repede lumea din jur si astfel sa vorbeasca cu pasi repezi.
  • Tot mai multe studii arata ca mizeria de pe mainile copiilor are parti bune la nivel celular permite constructia pielii, a anumitor bacterii sanatoase si ii ajuta pe copii sa intelaga psihic materia din jurul lor. Din toata inima va rog parinti si bunici sa nu stergeti excesiv pe maini si fata in timpul mesei - si murdaria este o experienta pozitiva pentru el, de fapt punand mainile in mancare copilul invata lucruri noi. 
  • Bucatelele in plus. Incercati sa aveti mereu mancarea in plus la indemana pentru a-i oferi copilasului in plus daca le-a aruncat pe jos/scapat din masa 
  • Oferiti apa la nevoie copilasului. Despre cum faceti asta in autodiversificarea aici
  • Bebe nu mananca azi si maine. Poimaine e noua zi! Acceptati ca sunt zile cand meniul pregatit nu i se potriveste nevoilor organismului (este bolnav, este in eruptie dentara, vrea joaca, a schimbat mediul, lipseste unul dintre parinti, a inceput cresa/gradinita, are o enterocolita si vomita, are raceala si il doare gatul sau alt motiv) si nu luati refuzul copilului de manca in tragic sau cu vinovatie. Poate credeti ca nu gatiti bine sau ca ati gresit urmand aceasta metoda, incepeti prin a nu va judeca. Este important sa intelegem ca bebelusul stie cat are nevoie sa manance. E important sa aveti nu atat un copil grasut si frumos cum spuneau bunicile la tara, cat un bebelus care a inteles ce rol are mancarea si isi cunoaste corpul.
Mai multe despre cum incepeti autodiversificarea aici.


Poate ati auzit de ore de masa de la pediatru sau de asa da/asa nu. 
Dar cred ca pediatrul nu ar avea o problema cu faptul ca este bebe la masa cu toata familia si invata sa fie o parte a acestui ritual antic si totusi atat de important. Cum ar fi sa nu uitam 
sa luam masa impreuna sa ne bucuram unii de alti si de un meniu sanatos?
In urmatoarele postari voi incerca sa gasesc timpul pentru a scrie mai mult despre masa in familie si cum poate ea veni in sprijinul copiilor mai mari care refuza sa manance. 
Cu drag, va imbratisez pe toti cititorii blogului Diversificarii naturale!