sâmbătă, 3 martie 2012

Cum va place LINTEA

Astazi pregatesc pentru intrega familie o supa de linte verde aromata  si abia astept sa se trezeasca micutul meu sa avem degustarea. 
Intre timp, ma bucur sa va impartasesc cateva informatii despre ea, poate astfel va conving sa o consumati.

LINTEA are o valoare nutritiva remarcabila si este o usor tolerabila, data fiind vechimea sa in alimentatia omului. Planta asiatica, cunoscuta inca din Antichitate si in Europa, ea constituia un element important in regimul spartanilor, din linte facandu-se acea vestita „supa neagra". In acelasi registru al vechimii, lintea este citata si in Biblie. Esau, fiul lui Isaac, isi vinde dreptul sau de intai nascut pentru „paine si fiertura de linte": „Atunci Iacob i-a dat lui Esau paine si fiertura de linte. Si el a mancat si a baut si apoi s-a sculat si a plecat. Astfel a dispretuit Esau dreptul sau de intai nascut." (Facerea, 25:34).

PRINCIPALI CONSTITUENTI ai lintei sunt protidele 24% si 56% hidratii de carbon. Continutul in grasimi este de 1%, de sodiu 4 mg%, de potasiu 810 mg%, de fosfor 410 ig%, de calciu 75 mg%, de fier 6,9 mg%. Vitamina A este prezenta in proportie de 20 ug%, vitamina Bl 0,45 mg%, vitamina B2 2 mg%, niacina 2 mg% si foarte mici cantitati de vitamina C. Sub raport energetic, 100 g Linte furnizeaza 354 kcal. Este un aliment foarte bogat in fibre, regleaza tranzitul intestinal si este foarte satioasa.
RECOMANDARI TERAPEUTICE
Intern. Planta energizanta, Lintea este un reconstituent in stari de casexie, atrofie musculara, hipotensiune si in convalescenta. Este totodata galactogoga, recomandandu-se mamelor care alapteaza.
Extern. Lintea are proprietati maturative, in abcese si panaritiu. Indicatiile de cataplasme cu linte fiarta si zdrobita.

MOO DE INTREBUINTARE
Consumata in preparate culinare, lintea se recomanda a fi inmuiata in apa 12-18 ore, pana apar primii germeni, apoi se gateste.

Sursa: Acad.prof.dr. Ovidiu Bojor , cartea Pledoarie pentru viata lunga: sanatate prin seminte, legume si fructe
 
PASTRARE Lintea trebuie pastrata departe de umiditate de exemplu intr-un borcan de sticla, asezat intr-un loc racoros, uscat si intunecos. Este important de stiut ca oalele in care se fierbe lintea trebuie sa fie din fonta, teracota sau smaltuite si nu din aluminiu.
Daca timpul nu va permite inca sa faceti supa o puteti degusta la un restaurantcu specific libanez, unde mai mult ca sigur se gaseste in meniu. 
Supa de linte verde o puteti oferi pasata sau nu copilasului, in functie de varsta si experienta pe care el o are cu mancarea solida. (minim 7 luni)
La bebelusul autodiversificat, ea poate fi pasata la inceput intr-o consistenta groasa, iar apoi cand este rece (am observat ca bebe prefera la inceput hrana usor calduta sau rece), ii poti oferi un castronas cu supa groasa si baghete de paine (prajita sau nu)/orez. Ele au rolul de betigase, bebe le va pune in castronas in supa, va lua supa pe ele si apoi le va duce la gurita. Astept sa imi scrieti cum va place:)

joi, 1 martie 2012

Beneficiile alăptării reportaj Matinal Radio România Actualităţi

Astazi cand ascultam rubrica "o vorba buna" la matinalul radioului public cu o poveste minunata despre cum ar trebui sa nu uitam ca suntem iubite, mi-am amintit de un reportaj despre alaptare realizat tot la RRA.
Reporterul a discutat cu Roxana Dudus (La leche league) si Doctorul Ana Culcer despre importanta alaptarii exclusive si a continuarii alaptarii si dupa varsta de un an a copilului. Cateva idei:
"Studiile internaţionale arată ca 13% din decesele copiilor sub 1 ani pot fi prevenite prin alăptare.
Cu toate acestea, doar 16% dintre copiii români sunt alăptaţi exclusiv la sân, pe parcursul primelor 6 luni de viaţă, potrivit ultimului studiu cu privire la statusul nutriţional al copiilor în primii ani de viaţă.
Acelaşi studiu arată că nivelul scăzut de alăptare este o cauză a anemiei şi subnutriţiei bebeluşilor.
Reporterul Anca Baloc a stat de vorbă cu mamici şi medici pediatri de la care a aflat care sunt beneficiile laptelui matern."
Va invit sa il ascultati  

luni, 27 februarie 2012

Alaptarea extinsa: Care sunt beneficiile?

"Studiile atesta ca, in al doilea an de alaptare, 450 de ml de lapte matern contin:
- 43% din proteinele necesare copilului
- 36% din doza de calciu necesara
- 75% din aportul de vitamina A
- 94% din aportul de vitamina B12
- 60% din aportul de vitamina C
De asemenea, unele studii au descoperit ca micutii alaptati in intervalul 16-30 de luni au dezvoltat boli mai putine sau pe perioade mai scurte decat copiii intarcati inainte de aceasta varsta. Exista si rezultate care arata ca anticorpii din laptele matern isi sporesc concentratia, prin urmare si eficienta imunologica, pe parcursul celui de-al doilea an de alaptare.  
Alaptarea exclusiva in primele 6 luni, urmata de alaptarea mentinuta in paralel cu diversificarea alimentatiei, pentru cat mai multa vreme, ii asigura lui bebe un scut natural impotriva alergiilor si a astmului. " (sursa aici)

OMS, UNICEF, Academia Americana de Pediatrie si alte mari organizatii recomanda alaptarea exclusiva pana la 6 luni, cand se incepe diversificarea alimentatiei. Apoi, in paralel cu aceasta, continuarea alaptarii pana la 2 ani si peste, cat timp considera mama si copilul. Cat inseamna acest "peste"? Ce beneficii are alaptarea la san pe termen indelungat? Cum sunt presiunile din partea societatii?
Raspunsurile le-am descoperit intr-un articol minunat despre alaptarea extinsa cu informatii bine documentate oferite de experti.

Cum lucrurile bune nu vin niciodata singure, site-ul infochild.ro scrie despre inca un beneficiu demonstrat al laptelui matern. Un nou studiu publicat in The Journal of Child Psychology and Psychiatry arata ca mamele care isi hranesc bebelusii cu lapte exclusiv de la san, comparativ cu cele care apeleaza la laptele formula, au o legatura emotionala mai puternica cu copilul in primele luni. Pe larg aici