vineri, 4 septembrie 2015

Cum pun in practica autodiversificarea (I)

Sa o luam cu inceputul. Cand masa este gata pregatita si asezata, poti pune copilasul in scaunul sau sau poate la inceput in bratele tale daca nu ai scaunelul in casa sau sunteti la bunici de exemplu.

Chiar daca cele mai multe ori doctorul sau familia sugereaza diverse meniuri si orar de masa in concordanta cu ele pentru introducerea solidelor bebelusului acestea lucruri nu sunt necesare cand aplicati autodiversificarea. Poti citi si aici metoda pe scurt.

In diversificarea clasica pe baza de pireuri si mancarea oferita cu lingurita este recomandat sa oferim doar un aliment pe zi urmat apoi de al doilea si al treilea cu distanta de trei zile intre ele, fierte doar. E important sa intelegem cu totii ca aceste idei au inceput in perioada cand diversificarea sugarilor se facea de la varste precoce precum trei sau patru luni, in conditiile in care sistemul lor digestiv nu era pregatit pentru asta.  
Bebelusii de sase luni sau mai mult nu mai au aceleasi probleme deoarece corpul lor este mai bine dezvoltat. 

Experienta persoanala cu un copilas cu probleme digestive mi-a demonstrat ca o anumita schema de initiere in alimentatie si diversificare naturala e binevenita pentru a evita alergiile si realizarea "dupa ureche" - incepi cu ou, cu miel, cu avocado. Cartea Baby led weaning-ului spune ca nu e o problema sa oferi de la inceput orice hrana sanatos in bucatele corecte. Aici fiecare poate decide cat de mult va oferi din primele 2 saptamani. Eu am ales sa ofer o saptamana supa clara de radacinoase pentru a evita complicatiile de tip diaree/constipatie/alergie si altele.
Pentru meniul copilasului in autodiversificare tot ceea ce trebuie sa faci la sase luni este sa incepeti sa incluzi copilasul in mesele voare zilnice, fie ca este vorba de mic dejun, pranz, cina sau gustare cum mentiunea ca atunci cand o faci bebelusul nu este marait (in engleza grumpy), obosit, flamand sau bolnav.
 
Idealul meu este masa in familie, imediat explic si beneficiile majore pentru noi toti. La masa in familie fiecare avem o farfurie aceleasi lucruri in format similar legumele, proteinele, pastele/orezul etc cat mai sanatos pentru a le putea oferi si copilasului. 


Primele saptamani, acasa la noi, bebe a mancat legumele si fructele in mese separate pentru a facilita digestia. Bebelusul manca cu mine pe parcursul zilei (alegeam momentele cand era relaxat),  iar seara, la masa familiei cu tati,  am incercat sa am in farfurie ceea ce si bebe are in fata. 
Pare greu dar ai rabdare pentru ca doar primele 2 saptamani sunt mai dificile, in sensul ca ai nevoie sa faci lucruri simple. Ulterior vei avea multe posibilitati de meniu.Bineinteles, poti oferi direct din mancarea familiei copilului insa ea trebuie sa fie o alegere sanatoasa si este ideal sa fie un singur element pentru a verifica ulterior ce ii provoaca gaze, constipatie, dureri etc bebelusului.

Pentru prima luna chiar daca mancam doar fiert si punem sare peste legumele la cuptor direct in farfurie acest meniu adaptat ne ajuta sa mancam mai sanatos, putem chiar sa evitam excesul de kilograme si ne bucuram de un nou stil de viata.


Acest tip de diversificare simt ca este asemeni unei retete care stii ca iti iese bine daca masori ingredientele, le asezi in vas in ordinea potrivita, gatesti atat cat trebuie. Vei face si greseli dar ai mereu sansa la masa urmatoare:) sa iti iasa bine procesul.
Eu sper ca tot ce scriu sa evite pentru tine si bebelus anumite blocaje care fac adesea sa nu fie pusa bine in practica autodiversificarea. 
Daca am mers prea repede cu acest articol sau simtiti nevoia sa cititi pe larg inceputurile autodiversificarii ca proces am pregatit gratuit capitole din cartea Diversificarea naturala aici.

Sursa The Telegraph UK - "How to cure child obesity" 
5 motive sa alegeti diversificarea cand luati masa in familie

 
1. Copilul invata astfel ce inseamna obiectele din farfurie: rolul + numele lor. Parintii ii arata bebelusului prin exemplul personal care este rostul mancarii din farfuria lui si il ajuta sa faca primul pas spre diversificarea naturala si totodata primul si cel mai important pas spre o masa fara zumzet de jucarii si lacrimi.
2. Bebelusul invata sa mestece  observandu-va pe voi parintii cum mestecati hrana, cum folositi tacamurile, cum purtati o conversatie.  Opinia generala este sa nu ii oferim copilasului alimente solide, ci doar pasate pana are dinti sa mestece, un lucru diferit de la un copil la altul si fara o baza solida stiintifica. Copilasul nu are nevoie de dinti sa mestece mancarea, acest lucru poate fi realizat cu usurinta cu gingiile, dar in ritmul fiecarui individ.
3. Acest tip de masa in familie ajuta sa se dezvolta o armonie intre minte si trup. Creierul bebelusului asezat la masa decodifica mesajele in timp ce mananca singur prin autodiversificare si afla ce inseamna masa si rolul ei pentru trup (organele trimit stimuli la creier si acesta leaga informatie cu scopul de hranire a corpului), copilasul singur va duce la gurita mancarea, un morcov fiert sau brocoli, sa spunem. 
Ultimul pas prin imitatia masticatiei se creaza in gura bebelului saliva - o substanta extraordinar de importanta intr-o digestie sanatoasa. 
 Toate aceste lucruri NU se intampla atunci cand hraniti bebelusul cu pireuri sau alimente pasate.
4. Masa in familie ne invata sa avem rabdare si respect pentru toti membrii casei indiferent de varsta.



Am scris si partea a II-a practica - este cel mai complet articol de inceput de drum pentru metoda autodiversificarii. 

S-ar putea sa iti fie de folos sa stii
  • Copilasul poate mananca mai incet decat restul familiei si de multe ori pofta ii vine mancand. Astfel, el va fi asteptat si respectat cu adevarat pentru alegerile lui. Parintii nu vor strange masa pana copilul nu termina de mancat.  
  • Mama/Tata/Bunica/Bona ramane langa copil pana termina de mancat si il supravegheaza, eventual mai mananca la randul ei/lui daca nu a terminat masa bebelusul. Evitati pe cat posibil sa incepeti spalatul vaselor, stersul pe jos sau vorbitul la telefonul mobil in timpul mesei copilasului!
  • Vorbeste-i copilasului despre ceea ce mananca si chiar povestiti-i despre legume si fructe cum apar in gradina (o povestioara cu bunica la tara sau cu doamna de la piata de unde le-ati cumparat cu o zi inainte, lucruri familiare spuse pe un ton cald) toate informatiile il vor ajuta sa decodifice mai repede lumea din jur si astfel sa vorbeasca cu pasi repezi.
  • Tot mai multe studii arata ca mizeria de pe mainile copiilor are parti bune la nivel celular permite constructia pielii, a anumitor bacterii sanatoase si ii ajuta pe copii sa intelaga psihic materia din jurul lor. Din toata inima simt ca exageram, hai sa nu ii mai stergem excesiv pe maini si fata in timpul mesei pe copilasi.Murdaria este o experienta pozitiva pentru el, de fapt punand mainile in mancare copilul invata lucruri noi. 
  • Bucatelele in plus. E util sa ai mereu mancarea in plus la indemana pentru a-i oferi copilasului in plus daca le-a aruncat pe jos/scapat din masa. Ai putea crede "oau, cata mancare irosesc" . Este doar o perioada din viata lui - cateva zile sau pana la 2 saptamani timp in care intelegere "gravitatia". Totul revine apoi la normal.
  • Ofera-i apa la nevoie copilasului. Am scris cum se face usor asta in autodiversificarea aici - cum oferi apa in diversficare
  • Bebe nu mananca azi si maine. Poimaine e noua zi! Acceptati ca sunt zile cand meniul pregatit nu i se potriveste nevoilor organismului (este bolnav, este in eruptie dentara, vrea joaca, a schimbat mediul, lipseste unul dintre parinti, a inceput cresa/gradinita, are o enterocolita si vomita, are raceala si il doare gatul sau alt motiv) si nu luati refuzul copilului de manca in tragic sau cu vinovatie. Poate crezi adesea ca metoda l-a infometat sau tu nu gatesti bine. Te rog nu te judeca. Este important sa intelegi ca bebelusul tau stie cat are nevoie sa manance. E important sa intelegi ca stomacul lui este asemeni mainii tale, cat incape in palma atat are nevoie la un an la o masa, nu in mililitri sau sute de grame un obicei pe care UNICEF si OMS l-au facut responsabil pentru obezitatea infantila in tarile vestice si in Statele Unite ale Americii.  Oare nu e mai important sa NU avem un copil grasut si frumos cum spuneau bunicile la tara, ci un bebelus hranit pe masura nevoilor si un viitor adult a inteles ce rol are mancarea si isi cunoaste corpul? 

Cea mai simpla diversificare pentru copii

Autodiversificarea sau Baby Led Weaning (BLW) - tehnica bazata pe cartea cu acelasi nume scrisa de Gill Rapley si Tracey Murkett - presupune sa ii lasi oportunitatea copilului sa se hraneasca singur de la inceputul diversificarii, respectiv in jurul varstei de 6 luni cand bebe sta deja in fund in scaun, sa manance bebe meniul familiei intr-un ritm sanatos pentru el si totodata sa inghita cantitatea necesara - pe care bebe o vrea din alimentele alese din farfurie. Ati ghicit:) cine alege ? Bebe. 


Cred ca este modul cel mai simplu si mai apropiat speciei noastre de a ne hrani, pornind de la alaptarea exclusiva pana la sase luni si continuand cu laptele matern la cerere si cu hrana solida in combinatiile sanatoase pentru copilas. Este extraodinara si pentru bebelusii hraniti cu biberonul.
In practica, am descoperit ca alaptand si folosind principiile autodiversificarii i-am lasat copilului sansa de a descoperi singur, in timpul lui, cu manuta lui, mancarea si rolul ei. Asta a ajutat enorm copilul si familia sa invete ce inseamna mancarea sanatoasa si sa nu aiba obiceiuri alimentare nesanatoase, iar mancarea sa devina o "mita", un chin.  
Am aflat de la strabunica mea, mama a noua copii sanatosi, alaptati in marea lor majoritate cum incepea aventura solidelor. Fara blender? Fara mililtri? Fara ore fixe? 
Daca incercati sa puneti copilasul la masa cand este flamand acesta nu va fi interesat sa exploreze mancarea, ci se va umple de frustrari si nervi asa cum ar face langa o jucarie noua."




Bebelusul meu mi-a demonstrat, in timp, cum stie ce alimente sa consume, in masura in care si eu la randul meu il ajut oferindu-i hrana sanatoasa. 
Cum a reusit? Inca incerc sa imi raspund la intrebare. Poate instinctul sau poate cunostiintele acumulate in uter din gusturile mamei sau preexistenta unui „bagaj de informatie” i-au permis sa stie ce are nevoie pentru a fi sanatos si l-au ajutat. Fiul meu a contactat dupa nastere o sensibilitate mai mare a aparatului digestiv. 
In discutia cu alte mame, in lecturile mele, consilierea oferita de la bebelusi alaptati la cei hraniti cu biberon, nascuti la termen sau prematuri am descoperit si m-am bucurat ca exista acest tipar al naturalului in alimentarie.

Sper ca nu dezamagesc dar cititi in continuare: atunci cand bebe statea in fundulet (inte 5 luni si jumatate si 7) si intindea mana dupa mancare msms ii oferea ocazia sa stea la masa familiei si sa primeasca gradual legume fierte, fructe de sezon sau banala coaja de paine de casa de care el se bucura morfolind-o in manuta, apoi ducand-o la gurita si tot asa.
Mama nu ii oferea „orice” copilului, stia rolul plantelor, actiunea pe care o au legumele, fructele si plantele medicinale, iar totul se transmitea din generatie in generatie. 


Mi-am dat seama ca tot ce am citit in celebra carte despre metoda autodiversificarii  „baby led weaning” - scrisa de Gill Rapley & Tracey Murkett - este modul in care de sute de ani incep aventura diversificarii copilasii la tara in Ardeal si se pare ca mai peste tot in lume. Din pacate, ultimul secol a adus o industrializarea masiva a hranei si odata cu ea trecerea copiilor de la 3 luni de viata la regim cu lapte praf sau de vaca, la o rapida si mult prea din timp diversificare.

Dincolo de mancarea bucatelelor in baby led weaning (BLW) sau autodiversificare este important ca bebelusul sa nu fie flamand cand va asezati la masa deoarece in primele saptamani mesele nu “au treaba” cu mancatul in sine, ci mai degraba cu explorarea, copierea celor din jur (vezi mestecare, socializare) si chiar joaca. 
Acest aspect la autodiversificarii (BLW) este complet diferit de sfaturile si ideile diversificarii generale prin care copilul este “indicat” a fi pus flamand la masa de solide.  


In zumzetul produs de cei din jur adesea noi parintii uitam sa ne ascultam vocea interioara si mesajele celui mic. Scopul blogului "Diversificare naturala" este sa adune intr-un singur loc informatii documentate si sper utile voua pentru un viitor sanatos al intregii familii.Cred ca este nevoie de un manifest pentru hrana sanatoasa a copiilor nostri. 


Tot mai multi dintre copii "invata" sa manance de la cateva luni animati de zumzetul jucariilor, cand nu pot sta sprijiniti, cand organele interne nu sunt inca pregatite pentru hrana solida, fortati cu lingurita sau vrajiti de calupurile de desene animate pentru ca „doar asa se poate”/"altfel nu mananca".

Oare nu suntem capabili sa le oferim copiilor sansa sa creasca natural, iar hrana lor sa nu mai fie mita sau pedeapsa dupa modelul pe care noi insine l-am primit: "mananci pentru asa zic eu adultul"? 

Imi doresc sa aflu ca tot mai putini copii cresc obezi, cu diabet infantil sau alte afectiuni pentru ca din frageda pruncie au perceput mancarea drept o conditie a afectiunii parintilor. 

Poate scriu patimas si sper ca nu v-am pierdut pe parcurs. Revin la ideea mea si completez: sunt convinsa ca multe din aceste obiceiuri de alimentatie nu sunt "voit" alegerea parintelui.

Sa fii parinte nu cred ca este un lucru simplu. Uneori nu stim cum sa procedam, nu avem alte solutii, nu stim ca mergem pe un drum gresit. 
Cand in maternitate ii este oferit copilul lapte praf din diverse motive si el renunta sa suga la san sau cand acasa pediatrul spune"laptele matern nu e bun, nu-l satura de asta plange mereu" si tu ca mama crezi 100% parerea lui pentru ca nici nu concepi ca un doctor te poate indemna sa renunti la alaptare lucrurile nu sunt doar albe sau negre, doar bune sau rele, doar corecte sau gresite...Sunt asa multe momentele in care nu stim daca pasim corectl si tot ce am scris aici sa nu spuna in niciun fel "daca nu urmati ideile mele nu sunteti parinti iubitori sau buni pentru copilul vostru".  

Cititi pe larg  articolele din Diversificarea naturala, consultati sursa lor, aveti o inima si minte deschisa la nou, iar apoi cu dragoste pentru copil puteti sa va ganditi ce functioneaza mai bine in familia si viata voastra.Speranta mea?O lume in care parintii nu uita sa asculte de copii,pentru ca asa cum am descoperit si eu, sunt atat de multe momentele in care putem invata de la copiii nostri.

Cred in scanteia divina prezenta in fiecare din noi si in minunea unei familii sanatoase si iubitoare, in care copilul se dezvolta fericit si liber. Va doresc sa aveti ocazia sa va creati cat mai des momente in care la masa sa se reuneasca intreaga familie, intr-o atmosfera de bucurie, relaxare si intelegere, cu hrana sanatoasa pe masa.Niciodata nu este prea devreme sa incepem acest drum. 
Ghiduri practice veti gasi in aceste articole de mai jos:

cum a decurs frumoasa experienta a autodiversificarii intr-un an de la inceputul ei si rezumatul cartii Baby-led Weaning: Helping Your Baby to Love Good Food 



Bebelusul meu mananca bucuros sau despre autodiversificare

Diversificarea naturala: Cum sa incepem autodiversificarea - extrase din carte baby led weaning



Start la Baby Led Weaning- un ghid de autodiversificare pe scurt - inspirat de Gill Rapley. 




Cartea traduse in limba romana este aici: http://shop.totuldespremame.ro/cumpara/diversificarea-naturala-cel-mai-bine-pastrat-secret-al-parintilor-7561678