vineri, 18 mai 2012

Antibiotice naturale: tratamentele cu propolis la copii si sugari (I)

Parintii mei sunt apicultori de peste 20 de ani. Imaginati-va doi ardeleni calzi, oameni iubitori, dar dintr-o bucata, pasionati de viata sanatoasa si cu respect pentru tot ce a lasat Dumnezeu pe lume asta. Nu intamplator, am ajuns sa privesc cu stima tot ce creeaza albinele in micul lor stup si minunea mierii, dulceata diferita din fiecare rama cu faguri, polenul si propolisul.  
Mami a facut prima tinctura de propolis si de atunci o folosesc cu drag de cate ori am avut nevoie, ce-i drept mai mult in uz extern. I-am devenit "suporter" adevarat in urma cu aproape trei ani cand eram in patru luni de sarcina si racisem sanatos, una din cele mai grele raceli pe care le-am dus pana acum. M-a pus pe picioare tinctura de propolis, mierea, o selectie atenta de plante medicinale si mai ales dragostea celor din jur.
De atunci, folosesc tinctura de propolis intern la tratamentul racelilor de la primele semne astfel: 2-3 ml sau 12-15 picaturi de trei ori pe zi intr-o lingurita cu miere, iar la nevoie iau si in timpul noptii o 10 picaturi de tinctura de propolis. 

Propolisul este un element creat de albine pentru a captusi suprafata interna a stupului si are rol de sterilizare. Orice pradatator care intra in stup este intepat apoi imbalsamat in propolis pentru a evita descompunerea. 
Pentru organismul uman propolisul are rol 
- antibacterian
- antiviral si
- antiparazitar.
In termeni stiintifici, concentraria mare de flavonoide pe care o contine propolisul inhiba dezvoltarea bacteriilor si ciupercilor. Pe de alta parte, propolisul intretine bacteriile sanatoase pentru om, esentiale in functionarea organismului, in timp ce antibioticile conventionale din farmacie fac exact contrariul. Tot prin continutul de flavonoide propolisul ajuta si timusul, glandele suprarenale, pancreasu si sistemul cardiovascular. 

Copilasul meu si tratamentul cu propolis
Dei  a testat in vara anului trecut tratamentul cu propolis pentru afectiunile pielii, uz extern, cu un unguent Propoderm. In iarna, a fost nevoie de un tratament serios intern: baietelul a luat timp de trei zile propolis, solutie in miere, preparata de mami, fara alcool, pentru febra si un popular "rosu in gat" mai dificil. Cred ca il luase de la joaca afara si supt gheata si zapada. S-a trezit in miez de noapte cu febra si apoi dureri de gat si lipsa poftei de mancare. Dupa prima zi de tratament se simtea mai bine, inghitea mai usor mancarea (avea 1 an si 6 luni ) si febra s-a lasat asteptata:). Am continuat trei zile tratamentul la opt ore, iar apoi copilasul manca el zi de zi cand simtea nevoia miere cu propolis mai putin concentrata din ursuletul lui cu miere. Ii lasam ursuletul pe masa si el mergea de cateva ori pe zi si lua cateva guri din el. 

O sursa medicala recunoscuta Dr. Cristina Aosan, membru in comisia de apiterapie a Apimondia (website  melidava.ro ) scrie in numarul de saptamana aceasta al revistei Formula As despre beneficiile tratamentelor cu propolis in diverse afectiuni si propune o schema de tratament inclusiv la copii si sugari.
Doctorul Cristina Aosan spune ca dupa multi ani de folosire a produselor apicole "fara nici o rezerva, le recomand tuturor mamicilor propolisul extract apos, sau noul produs Esenta de propolis.Mod de administrare:una pana la trei picaturi/kg/corp pe zi. In cabinet, cum in urma cu niste ani, pe piata exista doar tinctura de propolis ca extract, am utilizat-o la toti copii, inclusiv la sugari, amestecata cu miere. Nimic rau nu s-a intamplat niciodata, iar efectele curative s-au manifestat deplin, fara ca in raceli sa fie recomandat vreodata si antibiotice." 
Ea recomanda acest tratament si cu rol de preventie, in special, la copiii din colectivitati, "admistrare profilactica", copiii vor raci mai des, pana racelile vor deveni exceptii.

Nu am scris pana acum despre propolis pentru ca sunt atat de multe discutii si temeri pentru posibila alergie la propolis, ea exista la 1 din 2.000 de persoane, insa difera de la tara la tara, si evident efectele de la un individ la altul. Dar, urmarind alergia putem pierde din vedere adevarata valoare a acestui antibiotic natural:

Studii despre rolul propolisului in lupta cu infectiile virale

Recomand un articol-studiu despre eficienta tincturii de propolis in tratamentul  (Streptococcus SP. ,Staphylococcus SP.) si al (Salmonella, Escherichia coli, Proteus spp., Pseudomonas aeruginosa). Studiile citate arata efectul nimicitor asupra bacteriilor pe care il are tinctura de propolis si rolul complementar antibioticelor clasice in tratamentul unor bacterii. Practic se arata ca acolo unde independent tinctura de propolis nu ar fi avut succesul scontat ea a ajutat la recuperarea mult mai rapida a organismului, a intarit efectul antibioticelor (fata de tratamentul doar cu antibiotice) si a dus la cresterea imunitatii organismului, lucru deloc de neglijat.
Despre aerosoli cu propolis am citit in articolul scris de Dr. Cristina Aosan. Eu nu am probat ideea dar pentru ca nu stiam despre ea si ma gandesc serios sa o aplic daca va fi cazul o transmit cu rol informativ mai departe parintilor care poate simt nevoia unui tratament natural pentru copii lor. Tratamentul se realizeaza cu Propolair.

Despre tratamentul tusei si a amigdaleilor inflamate extern cu antibiotic natural am scris aici: http://diversificarenaturala.blogspot.ro/2013/12/antibiotic-natural-pentru-tuse-si.html