marți, 24 iulie 2012

Cum ii oferim copilasului apa in autodiversificare ?

Ei bine, dragii mei, asa cum este firesc cand urmezi baby led weaning: dintr-un PAHAR.
La fel cum la masa, copilasul este insotit si supravegheat si mananca prin imitatia adultului invatand sa mestece si observand comportamentul parintilor, tot astfel copilul va invata lectia hidratarii.  Pe scurt, copilasul va bea apa imitand la inceput faptul ca mami sau tati bea din pahar sau din cana, dupa caz. 
Sursa foto: http://www.methodsofhealing.com
Este plina vara si poate ati inceput deja diversificarea si ati ales sa urmati principiile  autodiversificarii. Sunteti poate una dintre mamele care alaptati copilasul la cerere concomitent cu diversificarea - un lucru absolut minunat- si va ganditi cum sa incepeti introducerea apei in dieta copilului. Magazinele de copii, supermarketurile si mamele din jur vin ibinevoitoare in ajutor cu modele de biberoane, recipiente cu pai, cani cu cioc si alte modele, unele mai inovative decat altele.

Importiva acestui curent de marketing eu va scriu sa priviti in urma cu, sa spunem 70-80 de ani, (nu chiar in epoca preistorica, cand astfel de "device-uri" nu isi avea locul in hranirea copilului). Pe scurt : luati lucrurile firesc si natural cum ati si inceput autodiversificarea.

APA are rolul ei, dar bautul ei de copilas este un intreg proces pe care nu cred ca ni-l dorim grabit pentru ca in cazul copilasilor alaptati la san, asa cum recomanda si Organizatia Mondiala a Sanatatii, nu putem vorbi despre risc de deshidratare.
Ei bine, urmand ideile din BLW book incercati sa vedeti si apa si bautul apei ca pe un proces pe care bebe il va invata incetul cu incetul, tot prin imitatie, prin introducerea unei cesti cu apa langa copil la masa sau prin oferirea de apa din paharul din care a baut mami sau tati, cu rabdare si intelegerea faptului ca poate lua luni sau doar cateva zile pana cand copilasul a inteles ce inseamna apa si cum ea il ajuta sa isi potoleasca setea.

In cazul familiei noastre, baietelul a invatat sa bea apa din pahar imitandu-l pe tati in jurul varstei de 10 luni, totul a durat cateva zile. Pana atunci ii ofeream apa la masa intr-o cescuta dar abia la 9 luni a devenit interesat de ea, poate si pentru ca organsimul i-a solicitat acest lucru si pentru ca temperaturile cresteau simtitor, ne apropiam de vara. La 11 luni cerea apa de cate ori simtea nevoia si bea singur din sticla sau pahar, iar asta a fost pentru noi un progres extraordinar, pentru ca baietelul nostru a reusit sa isi inteleaga singur o nevoie a organismului si o poata implini.

Ca aspect practic, am folosit cescute din portelan gros si mai tarziu, cand le-am descoperit, i-am oferit apa in pahare mici, asemeni celor de tuica din ardeal. Sunt fabricate dintr-o sticla groasa si se gasesc sub marca "Aro" la Metro Cash&Carry, costa relativ putin (cam cat 30% din pretul celui mai ieftin "baby device de baut apa cu pai/cioc":), probabil trebuie sa cumparati la set si sunt ideale pentru ca le pot tine copilasii in mana, le arunca pe jos si se sparg foarte greu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu