joi, 19 iulie 2012

Copilul meu de 10 luni nu este inca interesat cu adevarat de hrana solida, este asta o problema?

Am decis sa incep o noua "rubrica" pe blogul meu si sper sa fie cat mai utila mamelor care au inceput de cateva luni BLW sau autodiversificarea  si au intampinat greutati pe parcursul aventurii, normale as spune, sau au chiar dubiile oricarui parinte "oare ceea ce fac acum este benefic copilului meu?"

Autodiversificarea sau Baby Led Weaning, tehnica bazata pe cartea cu acelasi nume scrisa de Gill Rapley, presupune sa ii lasi oportunitatea copilului sa se hraneasca singur de la inceputul diversificarii, respectiv in jurul varstei de 6 luni. 
Pentru toti cei care nu au acces la informatiile din cartea  "Baby-led Weaning: Helping Your Baby to Love Good Food" voi scrie pe blogul meu intrebari si raspunsuri la DILEMELE autodiversificarii asa cum le ofera Gill Rapley in capitolul "Troubleshooting".
Intrebarea si raspunsul sunt traduse din cartea autoarei si au rol pur informativ. 

"Copilul meu de 10 luni nu este inca interesat cu adevarat de hrana solida, este asta o problema?"

"Chiar daca cei mai multi dintre copii sunt nespus de incantati de hrana solida imediat ce reusesc sa puna mana pe hrana incepand cu varsta de sase luni, exista o multime de alti copii carora nu le vine interesul nici la opt sau noua luni sau chiar mai tarziu. 

In prezent, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda introducerea mancarii solide incepana cu varsta de sase luni, dar asta nu inseamna ca toti copiii sunt pregatiti exact la aceiasi varsta in acelasi fel in care este de la sine inteles ca nu toti copiii merg singuri la varsta de un an.

La sase luni, laptele matern sau laptele formula, dupa caz, nu devine brusc mai putin potrivit pentru copii din punct de vedere al surselor de nutrienti continute. Laptele matern poate sa ii ofere copilului cea mai mare parte din nutrienti mult timp nu doar in primele sase de alaptare exclusiva. Ceea ce conteaza este sa ii oferim copilasului sansa de a decide ce altceva mai are nevoie in privinta hranei.

Exista posibilitatea ca, daca in familie, sunt cazuri de alergii la diverse alimente, copilasul sa inceapa mai tarziu diversificare, prin prisma faptului ca asteapta sa ii fie organismul pregatit.

 Un numar foarte mic de copii au o incetinire sau un mic handicap la gat sau la nivel muscular, fapt ce ii impiedica sa se hraneasca singuri, iar acest lucru sa nu fi fost remarcat la vizitele medicale pana la sase luni. 

Daca copilasul are peste sase luni si intampina dificultati in a apuca obiecte si a le duce la gura atunci ar fi o idee buna sa ii faceti un control medical in care sa aduceti in discutie acest aspect pediatrului, doar pentru a fi siguri ca lipsa lui de interes nu este parte dintr-o problema mult mai serioasa.

Ce altceva puteti face:

  • EVITATI sa va considerati copilul ca fiind lipsit de apetit sau un pretentios la mancare. Atata timp cat il alaptati la cerere sau ii oferiti laptele formula in orarul stabilit nu aveti de ce sa va ingrijorati ca nu mananca cat are nevoie!
  • CONTINUATI sa il aveti pe copil cu dumneavoastra la mese si sa ii oferiti cat mai des ocazia sa puna el singur mana pe mancare si sa se hraneasca chiar daca nu pare interesat de ea. In acest fel el va incepe sa manance mai mult cand este pregatit. Continuarea aici:
Despre frumoasa experienta a autodiversificarii - din propria experienta si idei din cartea Baby-led Weaning: Helping Your Baby to Love Good Food

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu