marți, 13 octombrie 2015

Cum te ridici dupa un esec, darurile imperfectiunii din conferinta Puterea Relatiilor sustinuta de Otilia Mantelers si Gaspar Gyorgy

“Cel mai curajos pas pe care-l putem face vreodată este să ne asumăm povestea vieții noastre și să ne iubim pe noi înșine de-a lungul acestui proces.” dr. Brene Brown, cercetator recunoscut la nivel mondial, speaker TED, autor a numeroase carti printre care si "Darurile Imperfectiunii"
Parcurgeti acest material pentru a afla idei despre un mod de crestere sanatoasa emotional pentru noi si pentru copiii nostri, veti gasi aici si video cu dr. Brene Brown cu idei pentru a ne face viata eficienta in relatiile cu oamenii apropiati si nu numai - cine merita si cine nu merita sa afle vulnerabilitatea noastra, plus de ce relatiile cu oamenii acestia, in care investim timp, chiar ne vindeca viata.

A fost una din cele mai frumoase experiente conferinta Otiliei Mantelers si a lui Gaspar Gyorgy, cu surprize faine de la interventiile oferite de Dr. Dan Siegel si Michael Thompson (doi specialisti recunoscuti la nivel mondial in aria lor de expertiza) la un mod unic de a conecta informatia. Accesibilitatea si aranjarea teoriei, combinatia de experienta personala impartasita, m-a facut sa inteleg foarte bine cum functioneaza emotiile, creierul nostru, ce determina anumite comportament, totul cronologic de la copilarie la viata de adult. Am ramas cu gandul la "practica" amuzant explicata incat sa ne determine:) sa chiar facem tot ce am ascultat cuminti in sala Movieplex Cinema din Bucuresti. 
Asteptam foarte mult conferinta pentru ca am urmarit ideile ei #vina, #rusine, #curaj, #vulnerabilitate in cartile dr. Brene Brown si online in prezentari TED pe aceasta tema insa eu am descoperit-o in aceste dialoguri din emisiunile Super Soul Sunday. Il recomand pe acesta sa il vedeti prima data, mai jos mai ai si altele:) bineinteles.



Iata ideile stranse de mine asa cum am simtit ca este nevoie de ele in viata mea. 

#Nimeni nu parcurge viata, de la nastere pana la final de drum fare provocari, iar marea noastra responsabilitate este sa le facem fata și, cu ajutorul lor, sa crestem si sa ne vindecam, cultivandu-ne astfel pretuirea de sine. 

#Critica nu construieste in nicio relatie, este doar un gest de cruzime foarte confortabil, ieftin si complet inutil ca si rezultat. 



#Sa fim autentici intr-o societate unde predomina narcisismul, like ul interesantului, ignorarea normalului - trebuie sa faci ceva special sa atragi atentia. Hai sa ne analizam zecile de likeuri si ce ne inconjoara si ce ne este benefic.

#Oamenii dragi noua, acei 5-10 minunati, in ei merita sa investim timp si sustinere, ei sunt aceia care ne ridica si pe care ii ridicam;acestea sunt relatiile salvatoare pentru fiecare om. 
Acestor oameni le putem arata vulnerabilitatea noastra, vorbind autentic - fara masca "sunt perfect" - incat sa putem lasa din rusinea simtita intr-un anumit moment, sa ne vindecam si sa ne schimbam in bine viata. 


In acest videoclip aflati si ce tipuri de oameni nu "merita" sa asculte povestea si adesea este cumplit sa spui cuiva si sa iasa totul aiurea...ne face sa ne inchidem in noi. 


#Suntem imprefecti si suntem vulnerabili. Uneori ne temem, dar asta nu schimba cu nimic faptul ca suntem curajosi si demni de a fi iubiti si de a ne integra in societate. Este atat de important sa vorbim despre ce ne-a rusinat din trecutul antic sau cel recent ne da puterea sa-l depasim, sa fim bine in toate relatiile noastre. Insa pentru ca rusinea este mama perfectiunii vindecarea nu este deloc confortabila. Nu ne putem trai viata fara sa ii dezamagim uneori pe cei din jur.  Veti vedea in randurile de mai jos cum se leaga lucrurile si in teorie pentru ca va redau exact ideile expuse pentru participanti de Otilia si Gaspar pe baza teoriilor dr. Brene Brown.

#Rușinea este teama de a fi respinși, de a nu fi iubiți; este un sentiment incredibil de dureros care dă glas convingerii că avem un defect profund care ne face nedemni să fim iubiți și să ne integrăm în comunitate. Rușinea alungă prețuirea de sine, convingându-ne că asumarea poveștii noatre îi face pe ceilalți oameni să gândeadcă urât despre noi. 
Rușinea și frica merg mână în mănâ – ne temem că oamenii nu or să ne mai placă dacă vor descoperi afevărul despre noi, despre trecutul nostru, despre convingerile noastre, dificultățile prin care trecem. 


Rușinea este o emoție care se naște între oameni și se îmblânzește cu #puterearelațiilor.
#Vina este la fel de puternică ca rușinea, dar efectele sale sunt pozitive – în timp ce rușinea de cele mai multe ori este distructivă. Atunci când cineva a greșit și își cere scuze, își corectează greșeala sau schimbă ceva – factorul care ne motivează este vina, nu rușinea.
#Vulnerabilitatea este cea mai bună unitate de măsurare a curajului. Este o trăire “sofisticată”, dar cei mai mulți o percepem drept chinuitoare. Vulnerabilitatea este locul nașterii tuturor emoțiilor și sentimentelor. A simți înseamnă a fi vulnerabil, iar a crede că vulnerabilitatea este un semn de slăbiciune înseamnă a crede că a simți înseamnă a fi slab. Vulnerabilitatea este un risc pe care trebuie să ni-l asumăm dacă vrem să rămânem conectați la lumea exterioară și este calea de a ne reapropia de noi și cei mai iubiți nouă. Brene Brown definește vulnerabilitatea ca incertitudine (nesiguranță), asumare de risc și expunere emoțională, mai exact vulnerabilitatea sună a adevăr și se simte ca cea mai mare dovadă de curaj.

#Curaj înseamnă să recunoaștem că suntem răniți și să nu ripostăm cu aceeași monedă; înseamnă să ne spunem povestea, nu să devenim imuni în fața criticilor. Noi oamenii avem nevoie să ne cultivăm un “curaj obișnuit” – acela de a ne spune povestea vieții, dând dovadă de auto-compasiune și acceptând faptul că suntem imperfecți.
#Conectarea – încă de la naștere suntem configurați biologic și psihologic pentru relaționare, iar acest proces ne ajută să ne dezvoltăm din punct de vedere emoțional, fizic, spiritual și intelectual. Noi credem că motivul pentru care suntem în această lume este conectarea – fără conectarea cu sine și cu ceilalți nu putem supraviețui în călătoria numită viață.
#Puterea relațiilor este energia care există între oameni atunci când aceștia doresc să fie văzuți, auziți și prețuiți; atunci când dăruiesc și primesc fără judecăți critice; și atunci când obțin susținere și tărie într-o relație. Rușinea poate supraviețui doar în tăcere, secret și auto-critică, odată ce este pusă în cuvinte aceasta se dizolvă în fața empatiei interumane. Nu asumăm un mare risc atunci când ne dezvăluim în fața celorlalți, de aceea este important ca vulnerabilitatea să o manifestăm într-o manieră înțeleaptă. Ne putem permite să ne dezvăluim ființa noastră cu durerile ei doar anumitor oameni dragi din viața noastră care nun ne judecă și care ne iubesc întru totul, nu în ciuda imperfecțiunilor noastre, ci datorită lor! De cele mai multe ori aceste relații contribuie la vindecarea noastră și sunt cea mai sănătoasă alegere pentru a parcurge călătoria numită viață. Vulnerabilitatea este esența frumuseții sufletului, și de fiecare dată când ne permitem să trăim vulnerabilitatea, ceva în interiorul și exteriorul nostru se schimbă."


Dupa fiecare cadere putem invata sa ne ridicam si sa ne descoperim curajul de a merge mai departe. Lectia iubirii de sine, cu tot cu defecte, o putem transmite doar prin exemplul personal copiilor. Este atat de important sa le-o spunem dar si sa o traim! 
Oare avem nevoie de copii perfecti sau avem nevoie de fiinte pregatite sa inteleaga ca ii iubim total si daca gresesc,copiii nostri au nevoie sa se simta iubiti, indiferent de esecuri.