duminică, 21 octombrie 2012

Tratamentul cu mere la copii si adulti

Va propun sa cititi cate minunatii poate face un mar pentru noi cei mari si pentru copiii nostri. Si daca ati ajuns pe acest blog cautand informatiile necesare autodiversificarii va invit sa cititi mai multe aici
Merele superalimente de toamna

Cu ce sa incepeti diversificarea copilasului in prag de toamna sau primavara cand fructele de sezon lipsesc?
Daca alegeti sa incepeti primele mese ale bebelusului cu un fruct trebuie sa stiti ca marul este cel mai usor tolerabil de organismul uman. 

Vechimea fructului in consumul crud il face sa fie extrem de bine tolerat de corpul nostru, iar in plus trebuie sa stiti ca are atat efect anti diaree, cat si anti constipatie (veti citi mai jos in ce formula).
In plus, marul este un produs local si accesibil in acest sezon rece, in final dar nu lipsit de importanta este extrem de bogat in vitamine necesare cresterii si dezvoltarii sistemului nervos, ochilor, pielii. 
Pentru aroma sa placuta si varietatea de gusturi.

Despre continutul in vitamine

Mărul ca fruct conţine, în funcţie de soi sau varietate, 83-93% apa. S-au identificat până în prezent zaharuri reducătoare (7-16%), celuloză (în coajă), zaharoză, pentozane (poliglucide), lignine, acizi organici liberi şi combinaţi, pectine, materii grase, protide, taninuri, săruri de Ca, Na, Fe, K, P şi — în cantităţi mai mici — Si, Al, Mg, Mn, S, Co etc.
Merele conţin pe lângă vitami-nele A, B, C şi vitamina PP în partea externă a fructului. De remarcat este faptul că în coaja fructului se află de două ori mai mult acid pantotenic şi de două ori mai multă vitamină C decât în pulpă.
Despre aceste vitamine am scris pe larg in articolul "Alimentele bogate in vitamine B, inspiratia naturii in prag de toamna".

Terapia cu mere

Datorită acidităţii moderate, merele ajută digestia, provocând prin act reflex o importantă creştere a secreţiei salivare şi gastrice.
Merele consumate cu coajă sunt uşor laxative şi absorbante ale toxinelor şi microorganismelor la nivelul intestinului, care sunt înglobate în celuloza şi pectinele pe care le conţin, care nu sunt iritante şi care se elimină. 


Tratamentul natural al diareei la copii, merele un super aliat
La copii, merele rase curăţate de coajă — alături de morcovi — reprezintă un tratament eficace în diareile acute şi cronice, spune acad. prof. dr. Ovidiu Bojor.  El propune doua retete simple de tratament natural:
- Mere rase, contra diareilor la copii 1/2 kg-1 kg pe zi in functie de greutate si varsta, la cele 5 mese.
- Decoct dintr-un măr tăiat în bucăţele în 1/2 1 apă, fiert la foc încet până se reduce la jumătate; se îndulceşte şi se bea seara înainte de culcare.
 

Tratarea constipatiei la copii cu merePotrivit lucrarilor acad. prof. dr. Ovidiu Bojor pentru copii este de mare ajutor acest sirop laxativ:
Se pun impreuna suc de mere şi zahăr în parţi egale; se fierbe la foc încet până la consistenţă siropoasă, luându-se câte 2 linguri înainte de fiecare masă. Indicat copiilor peste un an prin prisma faptului ca reteta contine zahar.


Tratamentul natural al tusei la copii  (cu mere)
Este cunoscută în medicina populară utilizarea merelor pentru efectele lor asupra afecţiunilor pectorale, favorizând eiiminarea secreţiilor bronşice.Sirop pectoral pentru copii:

Intr-un va se pun in parti egale suc de mere şi zahăr. Amestecul se fierbe la foc încet până la consistenţă siropoasă, luându-se câte 2 linguri înainte de fiecare masă. Indicat copiilor peste un an prin prisma faptului ca reteta contine zahar.  

Marul - aliment anti stres si calmant
Asupra sistemului nervos au o acţiune calmantă, considerându-se că un măr mâncat seara, la cutcare, uşurează somnul.
Alte beneficii ale merelor:
Acţiunea diuretică a merelor este evidentă, dar mai importantă este eliminarea masivă pe aceasta cale a acidului uric, ceea ce le face utile nu numai în afecţiunile renal. 
Totodata pentru noi, adultii, ele ajuta preventiv şi curativ  in hipertensiunea arterială, ceea ce, combinat cu proprietatea pe care o au de a micşora concentraţia colesterolului în sânge, justifică recomandarea lor în ateroscleroză. 
Am putea fi vesnici frumosi si tineri mancand cateva mere pe zi? 
Cercetatorii spun ca da deoarece merele nu doar ca intră în dieta pentru combaterea obezităţii dar mai sunt considerate utile în multe dintre neplăcerile pe care le aduce cu sine vârsta înaintată.
Tratamentul durerilor de urechi Medicina populară recomandă aplicaţii calde de fructe fierte, în dureri de urechi.

Cum preparam decoctul de mere?
Decoctul se prepara din mere uscate şi bine mărunţite, o lingură la o cană, luându-se 3-5 căni pe zi îndulcite.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu