vineri, 4 septembrie 2015

Cum pun in practica autodiversificarea (I)

Sa o luam cu inceputul. Cand masa este gata pregatita si asezata, poti pune copilasul in scaunul sau sau poate la inceput in bratele tale daca nu ai scaunelul in casa sau sunteti la bunici de exemplu.

Chiar daca cele mai multe ori doctorul sau familia sugereaza diverse meniuri si orar de masa in concordanta cu ele pentru introducerea solidelor bebelusului acestea lucruri nu sunt necesare cand aplicati autodiversificarea. Poti citi si aici metoda pe scurt.

In diversificarea clasica pe baza de pireuri si mancarea oferita cu lingurita este recomandat sa oferim doar un aliment pe zi urmat apoi de al doilea si al treilea cu distanta de trei zile intre ele, fierte doar. E important sa intelegem cu totii ca aceste idei au inceput in perioada cand diversificarea sugarilor se facea de la varste precoce precum trei sau patru luni, in conditiile in care sistemul lor digestiv nu era pregatit pentru asta.  
Bebelusii de sase luni sau mai mult nu mai au aceleasi probleme deoarece corpul lor este mai bine dezvoltat. 

Experienta persoanala cu un copilas cu probleme digestive mi-a demonstrat ca o anumita schema de initiere in alimentatie si diversificare naturala e binevenita pentru a evita alergiile si realizarea "dupa ureche" - incepi cu ou, cu miel, cu avocado. Cartea Baby led weaning-ului spune ca nu e o problema sa oferi de la inceput orice hrana sanatos in bucatele corecte. Aici fiecare poate decide cat de mult va oferi din primele 2 saptamani. Eu am ales sa ofer o saptamana supa clara de radacinoase pentru a evita complicatiile de tip diaree/constipatie/alergie si altele.
Pentru meniul copilasului in autodiversificare tot ceea ce trebuie sa faci la sase luni este sa incepeti sa incluzi copilasul in mesele voare zilnice, fie ca este vorba de mic dejun, pranz, cina sau gustare cum mentiunea ca atunci cand o faci bebelusul nu este marait (in engleza grumpy), obosit, flamand sau bolnav.
 
Idealul meu este masa in familie, imediat explic si beneficiile majore pentru noi toti. La masa in familie fiecare avem o farfurie aceleasi lucruri in format similar legumele, proteinele, pastele/orezul etc cat mai sanatos pentru a le putea oferi si copilasului. 


Primele saptamani, acasa la noi, bebe a mancat legumele si fructele in mese separate pentru a facilita digestia. Bebelusul manca cu mine pe parcursul zilei (alegeam momentele cand era relaxat),  iar seara, la masa familiei cu tati,  am incercat sa am in farfurie ceea ce si bebe are in fata. 
Pare greu dar ai rabdare pentru ca doar primele 2 saptamani sunt mai dificile, in sensul ca ai nevoie sa faci lucruri simple. Ulterior vei avea multe posibilitati de meniu.Bineinteles, poti oferi direct din mancarea familiei copilului insa ea trebuie sa fie o alegere sanatoasa si este ideal sa fie un singur element pentru a verifica ulterior ce ii provoaca gaze, constipatie, dureri etc bebelusului.

Pentru prima luna chiar daca mancam doar fiert si punem sare peste legumele la cuptor direct in farfurie acest meniu adaptat ne ajuta sa mancam mai sanatos, putem chiar sa evitam excesul de kilograme si ne bucuram de un nou stil de viata.


Acest tip de diversificare simt ca este asemeni unei retete care stii ca iti iese bine daca masori ingredientele, le asezi in vas in ordinea potrivita, gatesti atat cat trebuie. Vei face si greseli dar ai mereu sansa la masa urmatoare:) sa iti iasa bine procesul.
Eu sper ca tot ce scriu sa evite pentru tine si bebelus anumite blocaje care fac adesea sa nu fie pusa bine in practica autodiversificarea. 
Daca am mers prea repede cu acest articol sau simtiti nevoia sa cititi pe larg inceputurile autodiversificarii ca proces am pregatit gratuit capitole din cartea Diversificarea naturala aici.

Sursa The Telegraph UK - "How to cure child obesity" 
5 motive sa alegeti diversificarea cand luati masa in familie

 
1. Copilul invata astfel ce inseamna obiectele din farfurie: rolul + numele lor. Parintii ii arata bebelusului prin exemplul personal care este rostul mancarii din farfuria lui si il ajuta sa faca primul pas spre diversificarea naturala si totodata primul si cel mai important pas spre o masa fara zumzet de jucarii si lacrimi.
2. Bebelusul invata sa mestece  observandu-va pe voi parintii cum mestecati hrana, cum folositi tacamurile, cum purtati o conversatie.  Opinia generala este sa nu ii oferim copilasului alimente solide, ci doar pasate pana are dinti sa mestece, un lucru diferit de la un copil la altul si fara o baza solida stiintifica. Copilasul nu are nevoie de dinti sa mestece mancarea, acest lucru poate fi realizat cu usurinta cu gingiile, dar in ritmul fiecarui individ.
3. Acest tip de masa in familie ajuta sa se dezvolta o armonie intre minte si trup. Creierul bebelusului asezat la masa decodifica mesajele in timp ce mananca singur prin autodiversificare si afla ce inseamna masa si rolul ei pentru trup (organele trimit stimuli la creier si acesta leaga informatie cu scopul de hranire a corpului), copilasul singur va duce la gurita mancarea, un morcov fiert sau brocoli, sa spunem. 
Ultimul pas prin imitatia masticatiei se creaza in gura bebelului saliva - o substanta extraordinar de importanta intr-o digestie sanatoasa. 
 Toate aceste lucruri NU se intampla atunci cand hraniti bebelusul cu pireuri sau alimente pasate.
4. Masa in familie ne invata sa avem rabdare si respect pentru toti membrii casei indiferent de varsta.



Am scris si partea a II-a practica - este cel mai complet articol de inceput de drum pentru metoda autodiversificarii. 

S-ar putea sa iti fie de folos sa stii
  • Copilasul poate mananca mai incet decat restul familiei si de multe ori pofta ii vine mancand. Astfel, el va fi asteptat si respectat cu adevarat pentru alegerile lui. Parintii nu vor strange masa pana copilul nu termina de mancat.  
  • Mama/Tata/Bunica/Bona ramane langa copil pana termina de mancat si il supravegheaza, eventual mai mananca la randul ei/lui daca nu a terminat masa bebelusul. Evitati pe cat posibil sa incepeti spalatul vaselor, stersul pe jos sau vorbitul la telefonul mobil in timpul mesei copilasului!
  • Vorbeste-i copilasului despre ceea ce mananca si chiar povestiti-i despre legume si fructe cum apar in gradina (o povestioara cu bunica la tara sau cu doamna de la piata de unde le-ati cumparat cu o zi inainte, lucruri familiare spuse pe un ton cald) toate informatiile il vor ajuta sa decodifice mai repede lumea din jur si astfel sa vorbeasca cu pasi repezi.
  • Tot mai multe studii arata ca mizeria de pe mainile copiilor are parti bune la nivel celular permite constructia pielii, a anumitor bacterii sanatoase si ii ajuta pe copii sa intelaga psihic materia din jurul lor. Din toata inima simt ca exageram, hai sa nu ii mai stergem excesiv pe maini si fata in timpul mesei pe copilasi.Murdaria este o experienta pozitiva pentru el, de fapt punand mainile in mancare copilul invata lucruri noi. 
  • Bucatelele in plus. E util sa ai mereu mancarea in plus la indemana pentru a-i oferi copilasului in plus daca le-a aruncat pe jos/scapat din masa. Ai putea crede "oau, cata mancare irosesc" . Este doar o perioada din viata lui - cateva zile sau pana la 2 saptamani timp in care intelegere "gravitatia". Totul revine apoi la normal.
  • Ofera-i apa la nevoie copilasului. Am scris cum se face usor asta in autodiversificarea aici - cum oferi apa in diversficare
  • Bebe nu mananca azi si maine. Poimaine e noua zi! Acceptati ca sunt zile cand meniul pregatit nu i se potriveste nevoilor organismului (este bolnav, este in eruptie dentara, vrea joaca, a schimbat mediul, lipseste unul dintre parinti, a inceput cresa/gradinita, are o enterocolita si vomita, are raceala si il doare gatul sau alt motiv) si nu luati refuzul copilului de manca in tragic sau cu vinovatie. Poate crezi adesea ca metoda l-a infometat sau tu nu gatesti bine. Te rog nu te judeca. Este important sa intelegi ca bebelusul tau stie cat are nevoie sa manance. E important sa intelegi ca stomacul lui este asemeni mainii tale, cat incape in palma atat are nevoie la un an la o masa, nu in mililitri sau sute de grame un obicei pe care UNICEF si OMS l-au facut responsabil pentru obezitatea infantila in tarile vestice si in Statele Unite ale Americii.  Oare nu e mai important sa NU avem un copil grasut si frumos cum spuneau bunicile la tara, ci un bebelus hranit pe masura nevoilor si un viitor adult a inteles ce rol are mancarea si isi cunoaste corpul? 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu