sâmbătă, 3 martie 2012

Cum va place LINTEA

Astazi pregatesc pentru intrega familie o supa de linte verde aromata  si abia astept sa se trezeasca micutul meu sa avem degustarea. 
Intre timp, ma bucur sa va impartasesc cateva informatii despre ea, poate astfel va conving sa o consumati.

LINTEA are o valoare nutritiva remarcabila si este o usor tolerabila, data fiind vechimea sa in alimentatia omului. Planta asiatica, cunoscuta inca din Antichitate si in Europa, ea constituia un element important in regimul spartanilor, din linte facandu-se acea vestita „supa neagra". In acelasi registru al vechimii, lintea este citata si in Biblie. Esau, fiul lui Isaac, isi vinde dreptul sau de intai nascut pentru „paine si fiertura de linte": „Atunci Iacob i-a dat lui Esau paine si fiertura de linte. Si el a mancat si a baut si apoi s-a sculat si a plecat. Astfel a dispretuit Esau dreptul sau de intai nascut." (Facerea, 25:34).

PRINCIPALI CONSTITUENTI ai lintei sunt protidele 24% si 56% hidratii de carbon. Continutul in grasimi este de 1%, de sodiu 4 mg%, de potasiu 810 mg%, de fosfor 410 ig%, de calciu 75 mg%, de fier 6,9 mg%. Vitamina A este prezenta in proportie de 20 ug%, vitamina Bl 0,45 mg%, vitamina B2 2 mg%, niacina 2 mg% si foarte mici cantitati de vitamina C. Sub raport energetic, 100 g Linte furnizeaza 354 kcal. Este un aliment foarte bogat in fibre, regleaza tranzitul intestinal si este foarte satioasa.
RECOMANDARI TERAPEUTICE
Intern. Planta energizanta, Lintea este un reconstituent in stari de casexie, atrofie musculara, hipotensiune si in convalescenta. Este totodata galactogoga, recomandandu-se mamelor care alapteaza.
Extern. Lintea are proprietati maturative, in abcese si panaritiu. Indicatiile de cataplasme cu linte fiarta si zdrobita.

MOO DE INTREBUINTARE
Consumata in preparate culinare, lintea se recomanda a fi inmuiata in apa 12-18 ore, pana apar primii germeni, apoi se gateste.

Sursa: Acad.prof.dr. Ovidiu Bojor , cartea Pledoarie pentru viata lunga: sanatate prin seminte, legume si fructe
 
PASTRARE Lintea trebuie pastrata departe de umiditate de exemplu intr-un borcan de sticla, asezat intr-un loc racoros, uscat si intunecos. Este important de stiut ca oalele in care se fierbe lintea trebuie sa fie din fonta, teracota sau smaltuite si nu din aluminiu.
Daca timpul nu va permite inca sa faceti supa o puteti degusta la un restaurantcu specific libanez, unde mai mult ca sigur se gaseste in meniu. 
Supa de linte verde o puteti oferi pasata sau nu copilasului, in functie de varsta si experienta pe care el o are cu mancarea solida. (minim 7 luni)
La bebelusul autodiversificat, ea poate fi pasata la inceput intr-o consistenta groasa, iar apoi cand este rece (am observat ca bebe prefera la inceput hrana usor calduta sau rece), ii poti oferi un castronas cu supa groasa si baghete de paine (prajita sau nu)/orez. Ele au rolul de betigase, bebe le va pune in castronas in supa, va lua supa pe ele si apoi le va duce la gurita. Astept sa imi scrieti cum va place:)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu