luni, 27 februarie 2012

Alaptarea extinsa: Care sunt beneficiile?

"Studiile atesta ca, in al doilea an de alaptare, 450 de ml de lapte matern contin:
- 43% din proteinele necesare copilului
- 36% din doza de calciu necesara
- 75% din aportul de vitamina A
- 94% din aportul de vitamina B12
- 60% din aportul de vitamina C
De asemenea, unele studii au descoperit ca micutii alaptati in intervalul 16-30 de luni au dezvoltat boli mai putine sau pe perioade mai scurte decat copiii intarcati inainte de aceasta varsta. Exista si rezultate care arata ca anticorpii din laptele matern isi sporesc concentratia, prin urmare si eficienta imunologica, pe parcursul celui de-al doilea an de alaptare.  
Alaptarea exclusiva in primele 6 luni, urmata de alaptarea mentinuta in paralel cu diversificarea alimentatiei, pentru cat mai multa vreme, ii asigura lui bebe un scut natural impotriva alergiilor si a astmului. " (sursa aici)

OMS, UNICEF, Academia Americana de Pediatrie si alte mari organizatii recomanda alaptarea exclusiva pana la 6 luni, cand se incepe diversificarea alimentatiei. Apoi, in paralel cu aceasta, continuarea alaptarii pana la 2 ani si peste, cat timp considera mama si copilul. Cat inseamna acest "peste"? Ce beneficii are alaptarea la san pe termen indelungat? Cum sunt presiunile din partea societatii?
Raspunsurile le-am descoperit intr-un articol minunat despre alaptarea extinsa cu informatii bine documentate oferite de experti.

Cum lucrurile bune nu vin niciodata singure, site-ul infochild.ro scrie despre inca un beneficiu demonstrat al laptelui matern. Un nou studiu publicat in The Journal of Child Psychology and Psychiatry arata ca mamele care isi hranesc bebelusii cu lapte exclusiv de la san, comparativ cu cele care apeleaza la laptele formula, au o legatura emotionala mai puternica cu copilul in primele luni. Pe larg aici



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu